Ruotsissa turvavyöt tulivat pakollisiksi kaikkien uusien henkilöautojen...

Ruotsissa turvavyöt tulivat pakollisiksi kaikkien uusien henkilöautojen...

Ruotsissa turvavyöt tulivat pakollisiksi kaikkien uusien henkilöautojen etuistuimilla vuonna 1970 ja takaistuimilla heti seuraavana vuonna. Suomessa etuturvavyöpakko astui voimaan uusissa henkilöautoissa 1971, mutta takaistuimella turvavyöt tulivat pakollisiksi vasta kymmenen vuotta myöhemmin, eikä silloinkaan vielä niiden käyttöön velvoitettu. Mikäpä tarina tämän taakse kätkeytyy? Milloin takaturvavöiden käyttöön Suomessa velvoitettiin?

Vastaus

Kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta, mutta ilmeisesti kyse oli asenteista.

Muutenkin turvavöiden käyttö autoissa on aika uusi ilmiö.
Eräs lapsuutensa automatkoja muisteleva kertoi, että 1950-luvulla oltiin sitä mieltä että lapsen turvallisin tapa matkustaa edessä oli seistä ja nojata kojelautaan. Takapenkillä taas seistiin ja tuijoteltiin ikkunasta takana tulevia
Seitsemänkymmentäluvun lapsi taas muisteli, kuinka turvavyön puuttuessa äidillä oli tapana sitoa hänet Marimekon huivilla vyötäröstä etupenkkiin. Jos jouduttiin jarruttamaan kovaa, äiti turvasi toisella kädellään lapsen päätä ettei se iskeytyisi kojelautaan.

Ruotsi todella oli edelläkävijämaa turvavöiden käytössä. Maailman ensimmäiset vakiovarusteina asennetut turvavyöt olivat Saabin GT750-mallissa.(v. 1958) Samaan aikaan, viisikymmentäluvun lopulla insinööri Nils Bohlin kehitteli kolmipistevyötä, jonka Volvo otti käyttöön vuonna 1959.

Suomessa turvavyön asentaminen määrättiin etuistuimelle pakolliseksi vuonna 1971. Kansainvälisesti katsoen tämä oli varsin radikaali toimenpide, vaikka Ruotsissa siis oltiinkin asiassa edellä. Suomessa autoilijoiden asenteet olivat kovin vastahankaiset. Vain noin viidennes autoilijoista alkoi käyttää turvavyötä. Käyttö lisääntyi vasta, kun se muuttui pakolliseksi vuonna 1975. Aika ei ollut kuitenkaan tuolloin vielä kypsä takaistuinten turvavyöpakolle. Asenteisiin vaadittiin muutosta ja se kesti kokonaista 12 vuotta. Näin meille kerrottiin Liikenneturvasta

Nykyään turvavyön käyttö on Suomessa yleistä moniin muihin maihin verrattuna. Käyttöaste on korkea ja useimmat napsauttavat vyön kiinni automaattisesti lähtiessään liikkeelle, mutta eivät ihan kaikki.

Liikenneturvan havaintojen mukaan turvavöiden käyttö henkilöauton etuistuimilla on vähentynyt viimeisten kolmen vuoden aikana noin kolmen prosenttiyksikön verran, mikä merkitsee huomattavaa lisäystä ilman turvavyötä ajettujen kilometrien määrässä. Viime vuonna (2008) pitemmillä matkoilla 92 % kuljettajista ja etuistuimella matkustavista käytti turvavyötä, mutta taajama-ajossa vain 85 %.

Tänä vuonna (2009) takapenkin matkustajista 87 % käytti turvavyötä taajama-alueilla.
Vähiten takapenkillä käyttivät turvavyötä aikuiset miehet. Heistä vain noin 70 % käytti turva-vyötä. Tärkein syy käyttämättömyyteen on unohtaminen. Osa vastaajista myös koki, että turva-vyön käyttö on epämukavaa, etenkin takapenkillä ja varsinkin miehet.

”On aika yllättävää, etteivät aikuiset miehet aina kehtaa käyttää turvavöitä varsinkaan, jos muutkaan eivät käytä”, toteaa Liikenneturvan toimitusjohtaja. Miehet sanoivat muita useammin mm. että vain pelkuri kiinnittää vyön. He olivat myös harvemmin sitä mieltä, että kuljettajan on varmistettava, että matkustajien turvavyöt ovat kiinni. He kannattivat harvemmin myös turvavyömuistuttimia.

Mitenkähän mahtaisivat käyttöön vaikuttaa oman näköisiksi tuunatut turvavyöt tai virtuaalinen muistolehto niin kuin ehdoteltiin kilpailussa muutama vuosi sitten? Mene tiedä.

Lähteet:

Kiiski, Timo: Automuistoja Suomesta : autoilun arkea ja juhlaa albumikuvin ja tarinoin. Karisto, 2004.

Liikenneturvan edustajan puhelinhaastattelu

http://plaza.fi/moottori/kuvat-ja-videot/hiljainenkin-vauhti-voi-tappaa-...

http://www.liikenneturva.fi/www/fi/tutkimus/tutkimusmonisteet/liitetiedo...

http://www.liikenneturva.fi/www/fi/index.php?we_objectID=5711

http://fi.wikipedia.org/wiki/Turvavy%C3%B6

http://www.ake.fi/ake/ajankohtaista/vuoden+2006+tiedotteet/nuoria+palkit...

Kommentit (0)

Vastauksesi