Ruotsalainen Pop-ryhmä Army of Lovers oli viime vuoden lopulla jälleen...

Ruotsalainen Pop-ryhmä Army of Lovers oli viime vuoden lopulla jälleen...

Ruotsalainen Pop-ryhmä Army of Lovers oli viime vuoden lopulla jälleen tapetilla kunkku skandaalin takia, ja kiinnostaisi tietää kuinka yhtye on sijoittunut suomen listoilla?.
vuoden 93 albumi "the gods of earth and heaven" albumin tiedetään sijoittuneen suomen
albumilistalla neljä kuukautta, mutta miten voi olla mahdollista että IFPIn sivuilla ei ole kultalevymerkintää? Vai oliko tuolloin kultalevyraja vielä 20,000 / 25,000??..joka tapauksessa...luulisi että neljässä kuukaudessa tuonkin täyttäisi...

Vastaus

Army of Loversin levyjen tarkoista listasijoituksista on hankala löytää luotettavaa tietoa, sillä IFPI:n ylläpitämä Top 40 -albumilistan historia ulottuu vain vuoteen 1995 asti, ja sitä aiempien listojen kanssa avittava Jake Nymanin Suomi soi 4: Suuri suomalainen listakirja ilmoittaa vain kunkin viikon kymmenen myydyintä levyä. Sen mukaan yksikään Army of Loversin kokopitkä levy ei ole päässyt kipuamaan listoilla kymmenen parhaan joukkoon, mutta sinkkulistoilla sen sijaan menestyttiin paremmin. Ride the Bullet -single komeili 30.3.1992 julkaistulla listalla neljäntenä. Tämä on siis popmusiikin alalla auktoriteettina pidetyn Jake Nymanin mukaan orkesterin ainoa top 10 -sijoitus Suomen myyntilistoilla.

Toinen, yksityiskohtaisempi näkökulma löytyy Timo Pennasen teoksesta Sisältää hitin: levyt ja esittäjät Suomen musiikkilistoilla vuodesta 1972. Sen mukaan Army of Loversin toinen kokopitkä Massive Luxury Overdose nousi albumilistalle huhtikuussa 1992 ja pysyi siellä viisi viikkoa yltäen parhaimmillaan sijalle 29. Seuraavan levyn, The Gods of Earth and Heavenin taas ilmoitetaan viipyneen listoilla jopa 20 viikkoa vuoden 1993 toukokuusta lähtien, parhaimpana sijoituksenaan numero yhdeksän. Tämän sijoituksen Nymanin kirja siis kiistää, ja Wikipedian vahvistamaton tieto ilmoittaa levyn yltäneen korkeimmillaan yhdenneksitoista.

Nymanin ja Pennasen näkemykset eroavat myös sinkkujen kohdalla. Pennasen mukaan Ride the Bullet ylsi parhaimmillaan kuudenneksi, eikä neljänneksi kuten Nyman väittää. Mutta sen sijaan Pennanen nostaa top kymppiin myös singlet Obsession (numero viisi, marraskuu 1991) ja Israelism (myöskin numero viisi, maaliskuu 1993). Muutaman muunkin singlen ilmoitetaan listoille nousseen, paikkojen 12 ja 20 välille.

Army of Loversin kahden suosituimman levyn, juuri mainittujen Massive Luxury Overdosen ja The Gods of Earth and Heavenin myynnin huhutaan liikkuvan lukujen 22000 ja 24000 välillä, mutta tätä väitettä vastaan sotii se, että IFPI:n ylläpitämä kaikkien aikojen myydyimpien ulkomaisten levyjen lista ei tunne kumpaakaan mainituista, vaikka listalla noteerataan myös ennen vuotta 1995 ilmestyneet levyt noin 10000 kappaleen myynneistä ylöspäin, ja sellaiset, joille ei korkeista myyntiluvuistaan huolimatta ole kulta- tai platinalevyjä myönnetty.

Ja jälkimmäiseen kategoriaan Army of Lovers kuuluu. Jos nykypäivänä julkaistu levy yltäisi mainitunlaisiin epävirallisiin lukuihin, kyseessä olisi platinalevyyn oikeuttava jättimenestys, mutta vuoteen 1994 asti suomalainen kultalevyraja oli 25000 myytyä äänitettä. Vuosien mittaan kovasti vaihdelleista kultalevyrajoista sovelletaan aina sitä kunkin levyn ilmestymisen hetkellä vallinnutta sääntöä, joten nykyisestä 10000 levyn rajasta huolimatta Army of Loversin on edelleen myytävä vanhoja teoksiaan 25000 kappaletta saadakseen jalometallia takanreunukselle.

Lähteet:
Nyman, Jake (2002). Suomi soi 4: Suuri suomalainen listakirja. Helsinki: Tammi.
Pennanen, Timo (2006). Sisältää hitin: levyt ja esittäjät Suomen musiikkilistoilla vuodesta 1972. Helsinki: Otava.
http://www.ifpi.fi/tilastot/virallinen-lista/albumit
http://www.ifpi.fi/tilastot/myontamisrajat
http://www.ifpi.fi/tilastot/myydyimmat/kaikki/ulkomaiset/albumit/500
http://fi.wikipedia.org/wiki/Army_of_Lovers

Kommentit (0)

Vastauksesi