Ruonansuun "Huttusen Paavo" -biisi jaksaa naurattaa. Mutta miten menevät laulun epäselvät kohdat?

Ruonansuun "Huttusen Paavo" -biisi jaksaa naurattaa. Mutta miten menevät laulun epäselvät kohdat?

Kappaleessa on muutamia kohtia joiden sanoista en saa selvää. Kuka oli lähtenyt Huttusen isännän völjyyn ja minne? Lauantai-iltana. Entä mihin Paavo pyyhki verisen turpansa? Olen yrittänyt etsiä kappaleen oikeita sanoituksia, mutta enpä löydä. Mutta älkää tekään suottan päeten vastatko jos vastaus on "No minusta kuullostaisi, että.."

3 vastausta
02.08.201717:46
4374
20

Muistelen jossain nähneeni artikkelin joka käsitteili Lapin eri murteita, ja tekstistä oli otsikkoon nostettu sanapari "häjy itikka", joka jossakin Lapin murteessa tarkoittaa pientä lehmää. Mutta artikkeli on niin vanha ettei sitä löydy netistä noin vaan.

Löysin kuitenkin yhden viittauksen häjyn diminutiivimerkitykseen Kotuksen kolumnista: https://www.kotus.fi/nyt/kolumnit/kieli-ikkuna_(1996_2009)/vanhimmasta_nuorimpaan (kolumnin lopussa).

Kommentit (2)
Ettet nyt muistaisi se Lapin väärin? Itikka on lehmä Etelä-Pohjanmaalla ja linkkisi mu... Ettet nyt muistaisi se Lapin väärin? Itikka on lehmä Etelä-Pohjanmaalla ja linkkisi mukaan samalla seudulla häjy on pieni, joten ennemmin se sinne sijottuisi kuin Lappiin. En ole ikinä kuullut Lapissa kumpaakaan nimitystä käytettävän.
3.8.2017 08:39 Köpi K 26050
Muistamassani artikkelissa vakuuteltiin että Lappi on laaja ja sieltä löytyy monenlaisi... Muistamassani artikkelissa vakuuteltiin että Lappi on laaja ja sieltä löytyy monenlaisia murteita, mitään yhtä Lapin murretta ei ole. Voi olla että muistan väärinkin, mutta kovasti tämä kutkuttaa.
3.8.2017 16:31 Telttu Ella 4374
31.07.201714:55
26050
15

Spotifyssä olevassa versiossa Paavo pyyhkii leukansa "...häjy verhoihin".

Meänkielen sanastossa (ja varmaan Pohjanmaankin):

häjy, häjjy, häijyy, pirulinen = elak

siis ilkeä Paavo pyyhki leukansa verhoihin  ("...pyyhki leukansa ilkeä verhoihin")

 

Kommentit (0)

Vastaukset kysymyksiin ovat: ryökäle. Ryökäle oli lähtenyt Huttusen isännän völjyyn eli mukaan. Perjantai-iltana.
Toinen vastaus eli mihin Paavo pyyhki verisen turpansa on: häjyyn kardiiniin, (kardiini on verho ruotsiksi). Laulussa on lapin murretta, joten sen takia sitä on vähän vaikea ymmärtää. Murteessa käytetään paljon ruotsin sanoja.

Kappale löytyy Jope Ruonansuun levyltä Matkiva kulkuri.

 

 

Kommentit (1)
ja mitähän häjy tarkoittaa lapin murteessa? Onko se pieni vai ilkeä? Yritin googletell... ja mitähän häjy tarkoittaa lapin murteessa? Onko se pieni vai ilkeä? Yritin googletella, mutta en löydä mikä murre on se jossa häjy tarkoittaa pientä.
31.7.2017 09:31 Telttu Ella 4374

Vastauksesi