Runo vanamosta

Runo vanamosta

Vanamo tuo metsän kumma kukka.... Runo, jota tätini lausui. Runoa on etsitty vaikka mistä. Eilen törmäsin Immi Hellenin runoihin. Tuttuja lapsuudesta. Samalla selvisi, että Vanamo runoa lausunut täti oli tuttu Immi Hellenin kanssa. Netistä on löytynyt lähinnä Immi Hellenin lasten runoja. Käsittääkseni tuotannossa on ollut muutakin, vaikka Hellen lähinnä tunnettu lasten runoistaan ja lauluista. 1951 on ilmestynyt runokokoelma. Olisiko Vanamo runo mahdollisesti Immi Hellenin tuotantoa? Lähes kaikki muut jo koluttu läpi Koskenniemestä ja Leinosta Onervan kautta Elina Vaaraan. Löytyisikö jostain lisätietoa Immi Hellenistä.

Vastaus

Kuten mainitset, suuri osa Hellénin tuotannosta on lastenrunoja. Immi Hellénin runojen aiheena on usein luonto; runoja kevään tulosta, sinivuokoista, oravista, peltohiiristä jne. Kokoelmissamme olevista Hellénin teoksista en löytänyt runoa, jossa olisi mainittu vanamo. Lähetän runon vielä kirjastonhoitajien valtakunnalliselle postituslistalle, jonka kautta monen runon tekijä on tunnistettu.

Suomen Kansallisbiografiassa (3.osa) on julkaistu tiivis artikkeli Immi Hellénistä. Lisäksi Anna-Liisa Alanko on kirjoittanut hänestä kaksi teosta.  Kirjojen keskiössä on Hellénin runous, mutta myös Immin elämänkulusta kerrotaan teoksessa Jalon kansan kasvattaja.

Meiltä on muuten aiemminkin kysytty samasta runosta, mutta tekijää ei tuolloinkaan (2004) tunnistettu. Voit lukea vastauksen tästä.

Kommentit (0)

Vastauksesi