Ruman rakennuksen siirto vs. punaisten käsitys paikallishistoriasta Tampereella

Ruman rakennuksen siirto vs. punaisten käsitys paikallishistoriasta Tampereella

Onko varma tieto, että punaisia olisi teloitettu jossain siellä Tampereella, jonka takia nyt joku (ruma) rakennus halutaan siirtää kokonaan? ja maksaisi tuhottomasti.

2 vastausta

Rumalla rakennuksella kysyjä tarkoittanee vuonna 1907 valmistunutta Tampereen tavara-asemaa. Aamulehden uutisoinnin mukaan "tavara-aseman arvoa perustellaan sen iällä, arkkitehtuurilla ja sillä, että se on olennainen osa Tampereen keskustan rakennusperintöä". Vuonna 2003 laaditussa rakennushistoriaselvityksessä todetaan mm. "Ratapihan itäpuolella veturitallit ja tavara-asema muodostavat asemarakennuksen kanssa kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti tärkeän kokonaisuuden, joka kertoo olennaisen rautatiearkkitehtuurin perinnöstä Tampereella".

Sisällissodan aikana rakennuksessa pidettiin punavankeja. Aaltopeltirakenteissa näkyy edelleen luodinreikiä vuoden 1918 taisteluista. Lähteet yleensä mainitsevat tavara-asemalla tiettävästi teloitetun vankeja. Ehkei tieto ihan tyhjästä ole syntynyt. Rakennushistorialliset arvot lienevät kuitenkin pääsyy siihen ettei asemaa pureta.

Taloa siirretään reilut 20 metriä. Alun perin operaation hinnaksi arvioitiin 1,6 miljoonaa euroa. Sittemmin kokonaishinta on nousemassa 3,2 miljoonaan euroon. Kaupunki aikoo myydä tavara-aseman, joten ainakin osa kuluista saadaan näin katettua. Se tulee olemaan suurin ja painavin Suomessa koskaan siirretty rakennus.

Kommentit (0)
18.03.201723:44
21722
48

Tamperelaiset ovat kuuluisia hassuista päätöksistään. Tavara-asemaa pitää siirtää, koska tie joutuu tekemään nykyään mutkan sen takia, eikä tamperelaisilla kaikkien kalliiden liikenneratkaisujen jälkeen ole enää varaa autoihin, joissa olisi kääntyvät etupyörät.

Kommentit (1)
Tampereen tavara-asema on tosiaan ruma vanha rotisko, jonka takia eivät turistit ennenkä... Tampereen tavara-asema on tosiaan ruma vanha rotisko, jonka takia eivät turistit ennenkään ole Tampereelle laumoittain rynnänneet. Vasta nyt, kun suunnitelmissa on yhtenä vaihtoehtona otettu esiin tönön purkaminen, ovat perinteisesti kaikkea muutosta vastustavat tamperelaiset innostuneet sitä suojelemaan. Ihan yhtä kova vääntö on aina käyty kaikista muistakin Tampereen rotteloista ihan riippumatta siitä, onko niissä teloitettu punaisia vai ei. Mitään vanhaa ei saisi purkaa eikä mitään uutta rakentaa. Jos tätä "suuren yleisön" toivetta olisi aina noudatettu, ei Tampereella olisi varmaan enää yhtäkään nykyvaatimusten mukaan asumiskelpoista rakennusta. http://www.vastavalo.net/albums/userpics/20685/normal_11022012-DSC_0122km.jpg
20.3.2017 16:50 Matti Rantanen 5238

Vastauksesi