Rooman Colosseumin seinään nojatessa voinee melko turvallisesti uskoa, että...

Rooman Colosseumin seinään nojatessa voinee melko turvallisesti uskoa, että...

Rooman Colosseumin seinään nojatessa voinee melko turvallisesti uskoa, että samaan seinään on nojannut ihmisiä jo pari tuhatta vuotta sitten, ja se on historiafanille hieno tunne. Jollain suihkulähteellä puolestaan joutuukin pettymään, kun kuulee että se on jo 30. samalle paikalle rakennettu ja vain parisataa vuotta vanha, fiilikset menee.Onko jotain nyrkkisääntöä (tai jotain aika-karttaa) jolla voisi päätellä kuinka "alkuperäinen" mikäkin paikka tai rakennus on (Suomessa tai muualla) ? Yli tuhatvuotisia rakennuksia taitaa olla aika harvassa enää? Useimmat kirkotkin lienee useita kertoja tuhoutuneita ja uudelleen vaan samalle paikalle rakennettu? "Aidot" kiviset toriaukiotkin taitavat oikeasti olla monta metriä nykyisen maakerroksen alla?

Vastaus

Historiallisten rakennusten aitous ei ole kaikissa kulttuureissa sidoksissa sen konkreettiseen ikään. Japanissa on tyypillistä, että historiallisia rakennuksia puretaan ja rakennetaan uudelleen säännöllisin väliajoin. Japanissa puu on keskeinen rakennusaine, mikä selittää tämän. Esimerkiksi Isen temppeli pyritään purkamaan ja rakentamaan 20 vuoden välein, ja tähän mennessä se on rakennettu jo 61 kertaa. Japanissa olennaisinta on noudattaa alkuperäistä "rakennuspiirustusta" niin itse rakennuksen kuin ympäröivän maisemankin suhteen.

Yritimme kaivaa internetistä karttaa tai aikajanaa, jolle olisi merkattu kaikki maailman vanhimmat aidosti vanhat rakennukset, mutta emme löytäneet. Wikipedian artikkelissa esiteltään maailman vanhimmat ihmisen tekemät rakennelmat ja rakennukset listamuodossa:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_oldest_buildings_in_the_world

Kommentit (0)

Vastauksesi