Rautatieasemat

Rautatieasemat

Pääradan rautatieasemien sijanti on useimmiten Helsingistä katsoen radan vasemmalla puolella Oulunkylästä alkaen. Syy asiaan?

3 vastausta

En löytänyt mitään lähdettä, jossa olisi käsitelty asemien sijoittelua rataan nähden. Käsitykseni mukaan asemien sijoitteluun on ennen kaikkea vaikuttanut ympäröivä maasto sekä se, miten ikkunoista saadaan auringonvaloa (siis ilmansuunta). Aihetta on pohdittu myös junaharrastajien sivustolla: http://vaunut.org/kuva/1192 . Ympäri Suomea on asemia sijoitettu niin radan oikealle kuin vasemmallekin puolelle.

Kommentit (0)
16.10.201516:07
21017
57

kun junat (toivottavasti) pysyvät raiteillaan, ei ole välttämätöntä, että rautateillä olisi "oikeanpuoleinen" liikenne, mutta näin kuitenkin yleensä on. tähän ei kannata lähettää kommentteja tyyliin "mällikkälän-korisevan-radalla on kyllä vasemmanpuoleinen liikenne", sillä se ei muuta sitä, että oikeanpuoleinen se yleensä on (myös englannissa) nimenomaan kaksiraiteisella rautatiellä. nykyään vaunuihin päästään molemmilta puolilta - niin ihmiset kuin tavaratkin - mutta televisiosta meille on tuttu vanha matkustajavaunu, jossa noustaan laiturilta suoraan jokaiseen osastoon. ehkä umpinaiset tavaravaunutkin ovat joskus olleet toispuoleisia. tältä ajalta on peräisin tapa (tuskin se on ikinä ollut sääntö), että asemarakennus on sillä puolella rataa, jolla kulkee liikenne tämän rataosuuden pää(te)asemalle. kun tullaan helsinkiin, vanhat asemat ovat siten pääasiassa oikealla puolella. jos olosuhteet rakennuspaikalla ovat olleet sellaiset (maaperä tai paikkakunnan muu liikenne), että kannattaa rakentaa sille vastakkaiselle puolelle, sitten on tehty niin. kumma, etteivät junaharrastajina itseään pitävät moista tiedä.

 

wikipedia, side platform: "Most stations with two side platforms have an 'Up' platform which is used by trains heading towards the primary destination of the line, with the other platform being the 'Down' platform which takes trains heading the opposite way. Normally, the main facilities of the station are located on the 'Up' platform with the other platform accessed from a footbridge, subway or a track crossing. However, in many cases the station's main buildings are located on whichever side faces the town or village the station serves."

Kommentit (0)
16.10.201521:27
5972
15

Silloin kun rautatieverkkoa rakennettiin, niin kiskoja oli vain yhdet suuntaansa. Olisiko niin, että ratalinjaus tehtiin ja asemat rakennettiin niin, että asema jäi samalle puolelle rataa kuin missä oli suurin osa tai koko taajama? Mennessä vasemmalla puolella ja tullessa oikealla puolella.Tämä on pelkkä arvaus ilman mitään tietoa.

Kommentit (0)

Vastauksesi