Ratakiskoja hitsataan termiitti- ja leimuhitsauksella. Millaisia nuo...

Ratakiskoja hitsataan termiitti- ja leimuhitsauksella. Millaisia nuo...

Vastaus

Factum, Uusi tietosanakirja (Weilin + Göös, 2003) antaa hitsaukselle seuraavan määritelmän: Hitsaus on metallikappaleiden yhteenliittämistä kuumentamalla liitoskohta sulaksi tai tahmeaksi, usein lisäainetta käyttämällä.
Fakta 2001- tietosanakirjan (WSOY, 2001) mukaan termiitti on kreikkalaista alkuperää oleva sana ja tarkoittaa mm. hitsauksessa ja palopommeissa käytettävää, palaessaan korkean lämmön kehittävää rautaoksidin ja alumiinijauheen seosta.
Otavan Suuressa Ensyklopediassa termiittihitsauksesta annetaan seuraavanlainen kuvaus: Magnesiumkerroksella vuoratussa teräslevysuppilossa oleva alumiinin ja rautaoksidin seos sytytetään, jolloin alumiini yhtyy rautaoksidin happeen pelkistäen raudan ja kehittäen erittäin korkean kuumuuden, joka sulattaa syntyneen metallisen raudan. Kun jauheseosta eli termiittiä sisältävä suppilo on asetettu kahden massiivisen työkappaleen kosketuskohdan päälle, sulanut rauta aiheuttaa niiden paikallisen sulamisen ja muodostaa hitsin.

Rata-kiskojen yhteenliittämiseen käytettävä termiittihitsaus on saksalaisen Goldschmitt-firman tunnetuin keksintö. Termiittihitsaus tarkoittaa 1000 asteen sulaa kiskometallia, joka valutetaan kiskojen päissä oleviin muotteihin, hitsaustyönjohtaja Seppo Kukkola selvittää Etelä-Saimaa -lehdessä.
http://64.233.183.104/search?q=cache:tHoZOvM5h78J:www.esaimaa.fi/arkisto...

Hitsaus ja teräsrakenteet- teos (Lepola, Pertti - Makkonen, Matti, WSOY, Konetekniikka,Porvoo, 1998) kuvailee Termiittisulahitsausta näin:
" Termiittihitsaus on hitsausmenetelmä, jossa rautaoksidin ja alumiinijauheen kemiallisen reaktion tuloksena syntyy sulaa terästä ja juoksevaa kuonaa, jotka johdetaan muottien ympäröimään railotilaan. Ennen hitsausta railon liitospinnat esikuumennetaan noin 1200 ºC:n lämpötilaan. Railossa seos sulattaa esikuumennetut liitospinnat ja näin saadaan syntymään hitsi.
Termiittisulahitsaus perustuu siihen, että alumiini korkeassa kuumuudessa pelkistää toisissa metalleissa olevan hapen. Alumiinin palaessa syntyy n. 3000 ºC:n kuumuus. Alumiinin ja rautaoksidijauheen seos sytytetään palamaan erityisellä sytytyspanoksella. Hitsauksen jälkeen muotti poistetaan ja purseet hiotaan pois. Termiittihitsausta käytetään esim. ratakiskojen päittäisliitoksissa.

Samassa kirjassa kerrotaan leimuhitsauksesta: Se on tankojen, putkien ja nauhojen päittäisliittämiseen tarkoitettu vastushitsausmenetelmä. Leimuhitsauksen lämmitysvaiheen aikana liitettävät pinnat pidetään kevyessä kosketuksessa tai irrotetaan kokonaan toisistaan, jolloin läpikulkeva sähkövirta saa aikaan valokaaren pintojen välillä. Kun tarvittava hitsauslämpö on saavutettu, suoritetaan nopea yhteenpuristaminen eli tyssäys, ja liitos on valmis.
Esim. Stig Blomin Hitsaustekniikka 1 -teoksessa (WSOY, Porvoo, 1975)on periaatekuvia leimuhitsauksesta.

Hitsausaiheista kirjallisuutta:
http://www.helmet.fi/search*fin/dhitsaus/dhitsaus/1%2C4%2C66%2CB/exact&F...

Kommentit (0)

Vastauksesi