Raspberry Pi 3 -mikrotietokoneesta

Raspberry Pi 3 -mikrotietokoneesta

Tiedän tämän verran: - Raspberry Pi 3 on mikrokokoinen tietokone, tai oikeastaan tietokoneen keskusyksikkö. - Se on suunnilleen tupakka-askin kokoinen, ja siihen voidaan liittää johdoilla näyttö, hiiri ja näppäimistö. - Se toimii Android-käyttöjärjestelmällä. Tätä en tiedä, ja toivoisin vastauksia näihin kysymyksiin: - Mitä Raspberry Pi:llä oikeastaan voi tehdä? Voiko ainoastaan selata nettiä? - Voiko laitetta käyttää myös pankkiasiointiin? - Voiko laitteella toistaa ongelmitta YouTube-videoita? - Voiko sillä pelata netissä olevia pelejä? - Millaiseen käyttöön Raspberryn tehot todella riittävät? Soveltuuko se ainoastaan koululaisen ensimmäiseksi tietokoneeksi? - Millaisia sovelluksia on tarjolla Raspberrylle, ja minkä verran niitä mahtuu laitteen muistiin?

Vastaus

Raspberry Pi on näppärä vekotin tietotekniikan, ohjelmoinnin ja digitaalisen elektroniikan opetteluun. Sen oletusarvoinen käyttöjärjestelmä on kevyt Linux-versio Raspbian, jota käytetään muistikortilta - Android on ehkä vielä turhan raskas Raspberry Pi:lle. Linuxille on olemassa suuri määrä avoimen lähdekoodin ohjelmistoja, joita voi ladata ja käyttää ilmaiseksi. Pieni kone vaatii kuitenkin kohtuullisen määrän puuhastelua ennen varsinaista käyttökelpoisuutta, mihin sitä sitten haluaa käyttääkään. Se on rakentelijoiden suosikki, sillä sopivilla komponenteilla ja ohjelmilla siitä voi kasata vaikkapa tabletin, televisioon kytkettävän mediakeskuksen tai vaikkapa ääniohjauksen kahvinkeittimeen. Käytännössä se kykenee oikein hyvin nettisurffailuun, pienimuotoiseen pelaamiseen, pankkiasiointiin ja varmasti Youtube-videoihinkin, sillä tehon on tarkoitus riittää videokuvan streamaamiseen netistä.

Raspberry Pi:n ohella voi olla hyvä hankkia myös NOOBS-muistikortti, jossa on käyttöjärjestelmävaihtoehtoja jo valmiina. Tällöin ei välttämättä tarvita muistikortinlukijalla varustettua (toista) tietokonetta käyttöjärjestelmän asentamiseen muistikortille. Mikäli sinulla ei vielä ole HDMI-liitännällä varustettua näyttöä, se saattaa olla suurin kuluerä.

Mikäli et ole kiinnostunut tietotekniikan kanssa näpertelystä vaan haluat käyttövalmiin laitteen, pieni läppäri tai tablet-tietokone voisi palvella paremmin. Toisaalta Raspberry Pi:n kanssa puuhailu on poikkeuksellisen opettavaista ja ideoiden tasolla vain taivas on rajana - jos sekään.

Kommentit (0)

Vastauksesi