rankkaa olla kirjastossa?

rankkaa olla kirjastossa?

Miksi? "Kohta 6. Miesten rankimmat duunit 6. Kirjasto- ...tekijät ym."

2 vastausta

Viitannet ilmeisesti Iltasanomien artikkeliin, jonka mukaan kirjasto- ja arkistotyöntekijät olisivat kuudenneksi rankin miesten ammattien joukossa. Artikkelin taustalla oli Sosiaali- ja terveysministeriön neljä vuotta sitten julkaistu tutkimus työkyvyttömyyseläkkeiden määrästä. Tutkimusaineistona on ollut vuoden 2000 työssäkäyntitilaston mukaan poimittu kymmenen prosentin otos, jota sitten seurailtiin vuoteen 2006 asti. Miesten osalta tutkimuksessa tosiaan löytyy kaavio, jonka mukaan yksiköllä "eläkkeitä/10 000 henkilötyövuotta" mitattuna kirjasto- ja arkistotyöntekijät olisivat olleet otoksessa kuudentena sijalla: toisin sanoen tehtyihin työvuosiin nähden työkyvyttömyyseläkkeitä olisi syntynyt melko paljon. Toisaalta kirjasto- ja arkistotyöntekijöillä työkyvyttömyyseläkkeitä on aineistossa ollut kovin vähän, alle kolmekymmentä. Tarkemmin asiaa tuntematta voisi kenties ounastella, että aineistoon on sattunut melko vähän kirjasto- ja arkistotyöntekijöitä ja näistä taas harvinaisen moni on ollut työkyvyttömyyseläkkeelle jääneitä, jolloin otoksen luonne on saattanut vääristää tuloksia.

Kommentit (1)
Niinhän se on, että vale, emävale, tilasto. Jos rankka duuni ymmärretään niinkuin mi... Niinhän se on, että vale, emävale, tilasto. Jos rankka duuni ymmärretään niinkuin minä sen ymmärrän, eli fyysisesti voimia vaativaa, niin kyllä kirjastotyöntekijä on hyvin kaukana tuosta kuudennesta sijasta.
30.9.2014 17:19 Asseri . 5290
30.09.201419:27
22948
42

Hämmästelin itsekin artikkelia, johon viitattiin. Olen eri mieltä asioista. Tilastollinen vale todellakin.

OIen itse ollut sekä arkisto- että kirjastotyössä paikoissa, joissa ei ollut hissejä tai nostimia, joilla siirrellä aineistoa, vaan kaikki materiaali liikkui ihmisvoimin. Kuitenkin suuri osa rasituksesta kohdistui melko tasaisesti miehiin ja naisiin. Sellaisia työpaikkoja ei juurikaan enää ole - joten ajatelkaamme rauhassa muita töitä rankkoina duuneina. Olkoonpa sitten kyse henkisestä tai fyysisesta raskaudesta. Todella rankan homman tekijöinä olen aina pitänyt mm. palomiehiä. Heille olisin mielihyvin suonut alemman eläkeiän ja turvallisen eläköitymisen vielä hengissä ollen.

Kommentit (0)

Vastauksesi