Raja-aidan korkeus

Raja-aidan korkeus

Missään Suomen kunnassa ei saa rakennusvalvonnasta lupaa rakentaa aitaa joka olisi vähintään 2 m korkea ja toimisi oikeasti näkösuojana. Ei vaikka molemmat naapurit olivat siihen halukkaita. Mihin tämä oikein perustuu? Mitä haittaa siitä voisi olla? Rakennusvalvonta lupaa vain max. 1,5 m, joka on yhtä tyhjän kanssa.

Vastaus

Suomessa on lain mukaan jokaisen kunnan laadittava rakennusjärjestys, joka perustuu paikallisiin oloihin ja jonka määräykset voivat vaihdella kunnan eri alueilla. Rakennusjärjestys ohjaa rakentamista kunnassa ja sen hyväksyy kunnanvaltuusto. Kuntaliiton kustantama Opas rakennusjärjestyksen laatimiseen antaa aitaamisen ohjeistukseen useita perusperiaatteita, mm. seuraavia:

Aidat vaikuttavat vahvasti kaupunkikuvaan ja maisemaan. Lisäksi rakentamisesta syntyy helposti riitaisuutta naapurien kesken.

Aidan tulee materiaaleiltaan, korkeudeltaan ja muulta ulkoasultaan soveltua ympäristöön.

Tontille tai rakennuspaikalle rakennettava aita, ellei sitä sijoiteta rajalle, tulee sijoittaa siten, että se on piha-alueiden järjestelyjen kannalta tarkoituksenmukainen ja huollettavissa.

Aitatyypin, -värin sekä korkeuden tulee sopeutua alueen ja viereisten kiinteistöjen aitoihin.

Ohjeiden tavoitteena vaikuttaisi olevan yhtenäinen kaupunki- tai taajamakuva. Aidat eivät saa poiketa kovasti toisistaan tai hyppiä silmille maisemasta. Ehkä sen vuoksi aidan maksimikorkeuskin pidetään varsin matalana. Tarkempia perusteita voi kysyä oman kunnan rakennusvalvonnasta.

 

 

 

Kommentit (2)
Suosittelen kysyjälle pensasaitaa, semmoinen saa olla 2-metrinen, en ainakaan ole kuullut... Suosittelen kysyjälle pensasaitaa, semmoinen saa olla 2-metrinen, en ainakaan ole kuullut kenenkään joutuneen leikkaamaan. Jos teet sen vielä kuusesta, niin toimii talvellakin. Naapurin ja minun välissä on ollut moinen yli 20 vuotta. Meneehän siihen tosin muutama vuosi kasvattaa. Pensaat kasvaa nopeammin, jos ei talvisin näkösuojaa tarvitse.
22.12.2018 15:05 Köpi K 79639
Nopea, mutta kallis ja työläs tapa tehdä yli 1,5m korkea aita voisi olla seuraava: rake... Nopea, mutta kallis ja työläs tapa tehdä yli 1,5m korkea aita voisi olla seuraava: rakenna 1,5m korkea kaksinkertainen yhdysraudoilla tuettu tiilimuuri ja täytä muurien väli maalla yläreunaan asti. Istuta sitten istuta siten muurien väliseen maahan pensasaita. Osta jo valmiiksi 50cm korkeita taimia, niin saatte heti 2m kokonaiskorkeuden. Kysy puutarhaliikkeestä, minkä lajin juuret rikkoisivat muuria mahdollisimman vähän.
27.12.2018 00:12 Leo Salminen 4380

Vastauksesi