Radioaaltojen aallonpituus on pidempi kuin näkyvän valon, eli valo on siis...

Radioaaltojen aallonpituus on pidempi kuin näkyvän valon, eli valo on siis...

Radioaaltojen aallonpituus on pidempi kuin näkyvän valon, eli valo on siis läpitunkevampaa kuin radioaallot. Miksi kuitenkin radioaallot kulkevat seinien läpi, toisin kuin valo?

Vastaus

Sähkömagneettisen säteilyn ja aineen vuorovaikutusta ei voi päätellä ihan noin yksioikoisesti, että pidemmän aallonpituinen säteily olisi läpitunkevampaa. Itse asiassa mahdollinen vuorovaikutus riippuu säteilyn aallonpituuden lisäksi aineen uloimman elektroniverhon rakenteesta. Säteilyn aallonpituudet ja energiatasot ovat sellaisessa yhteydessä, että pidemmillä aallonpituuksilla on pienemmät energiatasot. Jos aineen uloimman elektroniverhon elektroneilla ja säteilyllä on toisiinsa sopivat energiatasot, aineen elektronit absorboivat säteilyn itseensä tai heijastavat sen takaisin: muutoin säteily kulkee aineen läpi. Useimmiten aine absorboi ja heijastaa vain tiettyjen aallonpituuksien säteilyä, mutta päästää muun säteilyn enimmäkseen läpi: esimerkiksi ihmiskehon läpäisevät sekä matalaenergiset radioaallot että (osittain) korkeaenergiset röntgensäteet, mutta energiatasoilla näiden välillä sijaitsevat infrapuna-, valon- ja ultraviolettisäteet vuorovaikuttavat kehon elektronien kanssa.

Seinän ja sähkömagneettisen säteilyn mahdolliset vuorovaikutukset riippuvat samoin seinän materiaalista ja säteilyn laadusta. Tiiliseinän elektroniverhot vuorovaikuttavat valon kanssa, mutta päästävät radioaallot lävitseen: toisaalta lasiseinä päästää myös valon lävitseen ja rautaseinään radioaaltojen matka pysähtyy kuin seinään.

Lähteet:
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/mod3.html
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/mod4.html#c2
http://www.fnal.gov/pub/inquiring/questions/mikep.html

Kommentit (0)

Vastauksesi