Raamatun luomiskertomus

Raamatun luomiskertomus

Miten Raamatun luomiskertomuksen tapahtumat on syntyneet, varmaan mitään oikeaa dokumenttia niistä ei ehkä ole, ainakaan samaan tapaan kuin Uuden Testamentin evankeliumit?

Vastaus

Vanhan Testamentin kirjat ovat kiteytyneet pitkän ajan kuluessa. Esimerkiksi Mooseksen kirjat sisältävät tekstejä monelta eri ajalta eivätkä tekstit ole aikajärjestyksessä.

Raamatun luomiskertomukset ovat juutalaista perinnettä ja  paimentolaisten maailmankuvasta, mutta ne ovat saaneet vaikutteita muista lähi-idän kulttuureista. Esimerkiksi uusassyrialainen Enumu Eliš -niminen kertomus kertoo maailman syntyneen kuudessa päivässä, jota seuraa yhden päivän lepo. Tarinan rakennekin on samanlainen kuin Raamatun luomiskertomuksella, joten tekstit ovat varmasti vaikuttaneet toisiinsa. Myös muinaisbabylonialainen Atharasis-eepos samoin kuin egyptiläisten kertomukset kertovat ihmisen savesta luotu. Luomiskertomuksella on yhtymäkohtia myös esimerkiksi sumerilaisten vedenpaisumuskertomukseen, joka alkoi miehen ja eläinten luomisella. Juutalaisten kertomusten erityispainotus on kuitenkin siinä, että niissä luomisen suoritti yksi Jumala, ei jumalten joukko. He eivät myöskään pitäneet taivaankappaleita jumalallisina vaan Jumalan luomina.Luomiskertomus erotti juutalaiset luonnonuskoa ja monijumalaisuuttaa kannattavista kanaanilaisista. Se  myös perusteli sapattikäytännön. Koska viikkovapaa on Jumalan luoma ja hänen itsensä noudattama, ihmistenkin tulee sitä noudattaa.

Ensimmäinen Mooseksen kirja on nimeltään Genesis eli synty. Kirja alkaa kahdella peräkkäiselä luomiskertomuksella. Niistä kuvaa kuusi päivää kestäneen luomistyön ja sitä seuranneen lepopäivän. Suomalaisen kirkkoraamatun mukaan kaikki alkaa tyhjyydestä, ilmeisesti alkukieli viittaa paremmin kaaokseen  Viimeisenä luodaan ihminen, erikseen mies ja vaimo. Jokaisen kuuden luomispäivän jälkeen aurinko laskee, mutta seitsemännen, lepopäivän, jälkeen se ei enää laskenut. Jumalan hallitsema päivä siis kertomuksen mukaan jatkuu edelleenkin.  Kertomus  on ilmeisesti pakkosiirtolaisuuden ajalta tai heti sen jälkeen syntynyt, noin 400-500 eKr.

Ensimmäistä luomiskertomusta seuraava lyhyempi ja harvemmin luettu kertomus on vain muutaman jakeen pituinen. Lyhyt kertomus päättyy siihen, että Jumala luo ihmisen maan tomusta ja puhaltaa häneen elävän hengen. Lyhyempi luomiskertomus on ilmeisesti vanhempi, sitä pidetään Mooseksen kirjojen vanhimpaan kerrostumaan kuuluvana ja syntyneen luultavasti noin 900 eKr.

 

Lähteitä

Alussa Jumala loi : luomisusko ja tieteellinen maailmankuva. Toimittanut Eero Junkkaala. Perussanoma (2013)
Thuren, Lauri: Raamatun käyttöohje 1. Helsinki : Karas-sana Thuren, Lauri (2013) 
 

Kommentit (0)

Vastauksesi