Raamatun historiaa käsittelevissä teoksissa,lähinnä Lasten kuvaraamatussa ja...

Raamatun historiaa käsittelevissä teoksissa,lähinnä Lasten kuvaraamatussa ja...

Raamatun historiaa käsittelevissä teoksissa,lähinnä Lasten kuvaraamatussa ja useissa kirkkojen alttaritauluissa Jeesus ja hänen opetuslapset kuvataan partaisiksi miehiksi.Mistä saa alkunsa tämmöinen käsitys,että Jeesuksella oli maan päällä eläessään ja opettaessaan niskatukka ja koko parta? Ei Raamatussa kerrota hänen ulkonäköään.Ja yleensäkin kyseissä teoksissa useilla muillakin Raamatun mieshenkilöillä on aina parta.

Vastaus

Se oliko Jeesuksella parta tai pitkät hiukset eivät ole tiedossa. Kuvitukset ovat täysin taiteilijoiden omia näkemyksiä. Kulttuurilla on myös merkitystä Raamatun kuvituksessa. Esimerkiksi afrikkalaisessa kristillisessä taiteessa Jeesus on tyypillisesti tummaihoinen henkilö, ja itämaisessa taiteessa taas aasialaisen näköinen. Samalla periaatteella länsimainen Jeesus on valkoihoinen ja omaa italialaiset kasvonpiirteet, vaikka hän oli juutalainen.

Michelangelon, Rafaellon ja Da Vincin kaltaiset taiteilijat kuvasivat Raamatun henkilöille italialaiset kasvonpiirteet. Erityisesti Leonardo Da Vincin Viimeistä ehtoollista ollaan pidetty taiteellisena perintönä Jeesuksen ulkonäölle.

Parta on sikäli helppo selittää. Raamattu kehoittaa olla leikkaamatta partaa. Näin ollen vanhurskailla juutalaisilla, joita esimerkiksi Jeesus ja opetuslapset olivat, tulee ollakin parta.
Kolmannessa Mooseksen kirjassa (19:27) kehoitetaan seuraavaa: Älkää keritkö tukkaanne päälaen ympäriltä, äläkä leikkaamalla turmele partasi reunaa.
Yhä tänä päivänäkin monilla uskolle omistautuneilla juutalaisilla on parta, sekä hiuskiekurat ohimoilla.

Jeesuksen pitkille hiuksille ei löydy kunnollista selitettä varsinkaan, kun Uudessa Testamentissa Paavali mainitsee 1. kirjeessään korintilaisille, että pitkät hiukset ovat miehelle häpeäksi. Tuskin moista mainintaa UT:ssa olisi ollut, jos Jeesuksella oli pitkät hiukset.

Afrikkalaista taidetta: http://mattstone.blogs.com/photos/african_christian_art/index.html
Aasialaista taidetta: http://mattstone.blogs.com/photos/asian_icons/index.html
Vanhurskas juutalainen: http://3.bp.blogspot.com/-csIPvq72-_w/TbYLe8ufmGI/AAAAAAAABF0/irh79_BTal...
Renesanssi-ajan taiteilijoista: http://www.lifeinitaly.com/art/renaissance.asp
Tieteen kuvalehden kysy/vastaa palsta Jeesuksen hiuksista: http://tieku.fi/kysy-meilta/jeesuksen-hiusten-pituus
Parrasta yleensä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Parta
Viimeinen ehtoollinen: http://www.pankmagazine.com/pankblog/wp-content/uploads/2011/09/The-Last...

Kommentit (0)

Vastauksesi