Raaka-aineen arvo vs. taitelijan palkkio

Raaka-aineen arvo vs. taitelijan palkkio

Kuka muu kuin taitelija ja muotoilija pääsee ansaitsemaan suunnittelun tuotosta?

Vastaus

Tässä on yhden muotoilijan selvitys palkkion jakautumisesta eri tahoille:

"Muotoilijan palkkio voidaan sopia esim. kertapalkkiona, rojalteina (0-2%) tai näiden kahden yhdistelmänä. Joissakin harvoissa firmoissa on muotoilijoita palkkalistoilla, jolloin työ tehdään yleensä normaalina palkkatyönä.
Esimerkkinä yksittäisen muotoilijan suunnittelema ja hänen itse valmistamansa keramiikkakuppi: Kaupassa 10€ maksavasta kupista suunnittelija (tässä tapauksessa siis myös tekijä) saa 4-6€, josta hän maksaa arvonlisäveroa 24%. Tästä summasta hän vähentää tuotteen valmistamiseen ja markkinointiin menneet kulut, joita ovat mm. työtilavuokra, työvälineet ja -koneet, vakuutukset, materiaalit, pakkaus, kirjanpito, markkinointi, kuljetukset, messuille osallistuminen yms.

Kysymys/kysymykset on varsin laajasti muotoiltu, ja olisi hyvä tietää, tarkoittaako kysyjä freelancemuotoilijaa, joka myy muotoiluansa esim, teollisuudelle, vaiko taiteilijamuotoilijaa, joka myy itse suunnittelemiansa ja valmistamiansa tuotteita. Taiteilijoilla kuluihin pitää usein lisätä galleriavuokrat, kutsut ja julisteet yms."

Asia erikseen on taiteilijoiden/muotoilijoiden töiden luvaton kopiointi ja siitä saatu hyöty - kuten juuri olemme saaneet seurata tapausta Marimekko ja Maija Isola.

Allaolevista linkeistä löytyy vielä aiheeseen liittyvää asiaa.

Kommentit (0)

Vastauksesi