Pyykit kuivuvat asunnossani huonosti (aikaa kuluu jopa 2 päivää), ja pelkään...

Pyykit kuivuvat asunnossani huonosti (aikaa kuluu jopa 2 päivää), ja pelkään...

Hei! Pyykit kuivuvat asunnossani huonosti (aikaa kuluu jopa 2 päivää), ja pelkään että jotain on vialla. Harrastan paljon liikuntaa, joten minulla on pienessä yksiössäni päivittäin hikisiä vaatteita ja/tai pyykkejä kuivumassa kylppärissä ja/tai varsinaisessa elintilassa. Mistä tiedän onko asunnossa esim. kosteusvaurio? Mitä voin tehdä?

Vastaus

Hei!

Pyykkien hidas kuivuminen voi johtua monesta seikasta. Ongelman kartoittamiseksi iGS-toimitus jäi hieman kaipailemaan taustatietoa siitä, ovatko pyykit aiemmin kuivuneet nopeammin samassa asunnossa tai onko kysyjä mahdollisesti äskettäin vaihtanut asuntoa tai pesukonetta. Yritämme kuitenkin antaa vinkkejä ongelman ratkaisemiseksi.

Pyykkejä sisätiloissa narulla kuivatettaessa niiden kuivumisnopeuteen vaikuttaa ensisijaisesti asunnon koko suhteutettuna sen ilmanvaihtoon. Pyykeistä haihtuu runsaasti kosteutta, ja jos asunnossa ei ole kunnollista ilmanvaihtoa tai sitä ei tuuleteta riittävän usein ja perusteellisesti, kosteus jää asunnon ilmaan. Mitä pienempi asunto on, suhteellisesti sitä enemmän kosteutta asunnon ilmatilaan kertyy.

Tänä syksynä narukuivatusta on monin paikoin hidastanut ilman korkea kosteuspitoisuus; vaikka kuinka tuulettaisi, pyykkien kosteus ei pääse haihtumaan kovin nopeasti, jos ulkoilman suhteellinen kosteus hipoo 90 prosenttia.

Pyykkien hitaaseen kuivumiseen voi vaikuttaa myös pesukoneen linkousnopeus. Alun perin vinhasti lingonnut kone on saattanut vanhuuttaan hidastua ja pyykit ovat pesun jälkeen kosteampia kuin ennen.

Eräs kertahankintana edullinen keino tehostaa pyykkien kuivatusta pienissä tiloissa on kuumailmapuhallin. Yhdistettynä tehokkaaseen tuuletukseen se parantaa huomattavasti pyykkien kuivumisnopeutta. Kuivausrumpu on tietysti eräs, tosin kertahankintana huomattavasti hinnakkaampi vaihtoehto, myös kuivauskaappeja tai ilmankuivaajia on tarjolla.

Seuraavilla sivulla on tietoa pyykin koneellisesta kuivatuksesta ja vertailua eri menetelmien välillä:
http://www.martat.fi/neuvonta/kodinhoito/pyykki_puhtaaksi/koneellinen_py...

http://www.tekniikanmaailma.fi/rakennusmaailma/?y=2006&p=4&id=41

Jos asunnon sisäilma on jatkuvasti hyvin kosteaa, on mahdollista että se edistää jo alkaneen kosteusvaurion kehittymistä. Mikäli asunnossa on jo kosteusvaurio, sen tunnusmerkkejä ovat yleensä tunkkainen, kellarimainen haju ja hankalissa tapauksissa silmin havaittavat home-esiintymät. Lisäksi silmät ja ylähengitystiet voivat ärtyä. Asunnon kosteusvaurioista ja niiden tunnistamisesta voi lukea esimerkiksi seuraavilta nettisivuilta:
http://www.yle.fi/kodinkaantopiiri/kosteusvaurio.htm

http://www.sisailmayhdistys.fi/sisailmatietoutta/homevaur_ehkaisy.html

http://www.allergia.com/index.phtml?menu_id=44&lang=1

Kommentit (0)

Vastauksesi