Pystyisittekö selvittämään tällaista asiaa?Oletetaan että, henkilö A tuomitaan...

Pystyisittekö selvittämään tällaista asiaa?Oletetaan että, henkilö A tuomitaan...

Pystyisittekö selvittämään tällaista asiaa?

Oletetaan että, henkilö A tuomitaan henkilön B henkirikoksesta 10 vuoden vankeuteen vaikka henkilön B ruumista ei koskaan löydetä. No sitten 10 vuoden istumisen jälkeen henkilö A vaputuu vankilasta ja yllättäen henkilö B löytyykin, eli hän vaan onkin ollut ainoastaan kadonnut kaikki nämä vuodet... Eli henkilö A on istunut henkilön B henkirikoksesta vaikka B ei ole kuollut. Voiko henkilö A tappaa henkilön B joutumatta syytteeseen, vai voiko henkilö A istua saman henkilön henkirikoksesta kaksi eri kertaa?

Vastaus
14.06.201017:05
29972
53

Kuvaamassasi tapauksessa A:n saama ensimmäinen tuomio olisi ollut väärä, joten se epäilemättä purettaisiin ja A olisi oikeutettu saamaan valtiolta korvausta syyttömänä istutusta tuomiosta. Wikipedian osoitteesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Oikeusvoima löytyvässä artikkelissa käydään tarkemmin läpi perusteita tuomion purkamiseen. Peruste olisi uusi todiste eli ”kuolleen” ilmaantuminen esiin hengissä. On varsin harvinaista, että henkilö tuomitaan henkirikoksesta ilman surmatun ruumiin löytymistä, mutta sekin on mahdollista, jos todisteet katsotaan muuten riittävän pitäviksi. Aina niissä on silti inhimillisen erehtymisen mahdollisuus.

Väärä tuomio ei kuitenkaan anna tuomitulle oikeutta tehdä myöhemmin oikeasti tekoa, josta hänet on tuomittu. Jos siis A tappaa B:n myöhemmin oikeasti, hän voi joutua siitä syytteeseen, jos asia paljastuu, ja tuomituksikin, jos oikeus katsoo todistetuksi, että henkirikos on tapahtunut. Kyseessähän on silloin aivan eri teko ja eri aikana tapahtunut tilanne kuin mitä käsiteltiin aikaisemmassa oikeudenkäynnissä. Poliisi aloittaa uuden esitutkinnan ja asia käsitellään aikanaan oikeusistuimessa, jos siihen asti päästään.

Kommentit (0)

Vastauksesi