Puutalo ja muut puurakenteet hiilinieluna.

Puutalo ja muut puurakenteet hiilinieluna.

Asuinrakennusten suunnittelukäyttöikä on 50 vuotta. Toki hoidettuna puutalot kestävät pidempään mutta harvoin näkee satojen vuosien ikäisiä puutaloja. Jos puutalon purkujätteet poltetaan tai ne lahoavat niin vapautuu käsittääkseni puun sitoma hiilidioksidi. Onko 50...100 vuoden hiilivarastolla käytänön merkitystä satoja vuosia kestävän ilmastonmuutoksen torjumisessa? Tämä koskee myös "hiilinielu" metsiä.

Vastaus
10.09.201915:23
82282
20

Suomessa sota (ja rakennusliikkeet...) hävittivät paljon puutaloja, mutta kyllä muualla maailmassa on paljonkin vanhoja puutaloja, jopa yli satavuotiaita. Ja Suomessakin. Jos vain katto (ja sokkeli) kestää, hirsiseinä on hyvin pitkäikäinen.

Hiilinielujen, niin puurakennusten kuin metsienkin, idea on ilmakehässä (haitallisena) olevan hiilidioksidin sitominen jonnekin. Sitten kun rakennus tuhoutuu tai metsä poltetaan, joku muu (uusi) puurakennus ja (uusi) metsä taas sitoo vapautuvan CO2:n. Ja mitä enemmän puurakennuksia ja metsiä on, sitä enemmän CO2:ta saadaan sidottua pois. Jos sitovia systeemejä olisi niin paljon että myös lisääntyvä CO2-tuotanto saataisiin sidottua, ilmastonmuutos pysähtyisi.

Kommentit (0)

Vastauksesi