Puukuidusta tehty kangas

Puukuidusta tehty kangas

Nyt uutisissa puhutaan puiden kuiduista tehtävästä kankaasta. Mielestäni vuosia sitten oli vaatteita jotka olivat tenceliä tai vastaavaa. Silloin puhuttiin että se on puusta tehtyä kangasta. Oliko näin?

Vastaus

Puusta on moneksi ja yhä uusia hyödyntämiskeinoja kehitetään. Puukuitujen suhteen kysyjä on oikeassa, puuta on osattu käyttää kankaiden valmistuksessa jo kauan. Ennen sotia Suomessa tehtiin selluloosasta säteriä eli tekosilkkiä. Saman tyyppinen, heikompi tuote oli silla eli vistra. Siihen sekoitettiin usein villaa tai puuvillaa laadun parantamiseksi. Samaa perua ovat liukoselluloosasta valmistetut viskoosikuidut, raion ja modaali.

Ionisten liuottimien avulla selluloosasta tehtyjä ioncell-kuituja esiteltiin pari vuotta sitten. Marimekkokin neuloi silloin kokeeksi ioncell-mekon. Ioncell muistuttaa lyocell-muuntokuitua, joka tuli markkinoille 1990-luvulla. Lyocell tunnetaan myös kauppanimellä Tencel. Sitä käyttivät vaatteissaan ainakin Nanso, Gina Tricot, Reima ja monet muut.

Itsenäisyyspäivän juhlissa 6.12.2016 eräs pariskunta oli pukeutunut Spinnova-yrityksen puukuitulangasta valmistettuihin asuihin. Poikkeuksellista tässä oli materiaalin ympäristöystävällisyys. Langan tuotannossa ei tarvittu kemiallisia käsittelyvaiheita.

Kommentit (0)

Vastauksesi