Puukkojunkkarit

Puukkojunkkarit

Luen Project Gutenbergistä Santeri Alkion "Puukkojunkkareita". Ihmetystä herättää kysymys "Montako yötä ja päivää sä nyt olet ollut naittajaishäihin käskyllä?" Mitä tämä tarkoitaa?

Vastaus

Kirja jakautuu kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa kuvataan naimaikään tulleen Santra Järvelän aviomiehen valintaa. Santraa ollaan naittamassa puukkojunkkari Ella Kuivaselle (Ella-nimestä huolimatta siis mies). Santra oli vähän epäröiden ja hämmentyneenä ottanut vastaan Ellan tuomat kihlat. Tosiasiassa Santra onkin ihastunut Valee Laitilaan.

Toisessa osassa neljä puukkojunkkaria lepäilee juominkien jälkeen. Koipi-Siukku kysäisee Ellallta: "Montako yötä ja päivää sä nyt olet ollut naittajaishäihin käskyillä?" "Viides alkaa huomisaamusta", vastaa Ella. Sen jälkeen muut junkkarit alkavat kiusoitella tätä: "Pian ne ovat Ellan laulut laulettu."

Vastaaja ymmärtäisi, että Ella on tuolloin ollut viidettä päivää kihloissa Santran kanssa. Kaverit muistuttavat lähestyvistä häistä hieman negatiiviseen sävyyn: kihlajaiset ovat "käsky" tuleviin naittajaishäihin. 

Kommentit (0)

Vastauksesi