puubriketti ja puupelletti.Mikä tekee briketistä kalliimman kuin...

puubriketti ja puupelletti.Mikä tekee briketistä kalliimman kuin...

Vastaus

Kotitalouksien briketinpoltto yleistyy eniten pienkäytössä perinteisissä tulisijoissa. Brikettejä voidaan polttaa tulisijoissa klapien korvikkeena ilman mitään lisälaitteita, joten pienissä määrin käytettynä se on pellettiä houkuttelevampi vaihtoehto, vaikka hinta vähän korkeampi olisikin.

Joidenkin yritysten hintaero selittyy sillä, että pelletit valmistetaan itse, mutta briketit hankitaan vielä muualta. Tämä näkyy jälleenmyyntihinnassa. Yksi valmistusprosessiin liittyvä kustannuslisä on brikettilavojen pakkaus, joka on varmasti työläämpi prosessi kuin pellettien säkitys.

Toisaalta eräänkin suomalaisen jälleenmyyjän kilohinnat molemmille tuotteille ovat lähes samat: briketti 10 kg / 2,5€ ja pelletti 15 kg / 3,5€. Tavara tulee Venäjältä samalta toimittajalta.

Vielä toistaiseksi kotitalouksissa saadaan pelletistä enemmän lämpöä ja edullisemmin kuin brikettiä polttamalla. Pellettiä ostetaan suurempi erä kerralla, joten kilohintakin muodostuu pienemmäksi. Ja vaikka molempien tuotteiden lämpöarvo on suunnilleen sama (4,8 kWh/kg), varaavan takan hyötysuhde ei pärjää pelletinpolttoon suunnitelluiden lämmityskattiloiden hyötysuhteisiin.

Lähteitä:

http://www.motiva.fi/toimialueet/uusiutuva_energia/bioenergia/puun_pienk...

http://www.lumobriketti.fi/lumofi/?__EVIA_WYSIWYG_FILE=30825&name=file

http://www.lokapelletti.fi/page_1227000782328.html

http://www.pellettikarelia.fi/pelletti_karelia/materiaali/pelletti_tiedo...

Kommentit (0)

Vastauksesi