Pusukysymys

Pusukysymys

Brunbergin suukkojen pakkaus piti muuttaa kaupunkimaisemaksi, koska kannessa oli kaksi pussaavaa tummaihoista henkilöä. Kansi oli tulkittu rasistiseksi. Miksi näin? Jos tuotteen alkuperäinen nimi ei olisi ollut Neekerin suukot, olisiko tätä kahden henkilön pussaamiskuvaa täytynyt vaihtaa? Eli onko tässä vieläkin haettu kytköstä n-sanaan, vaikka tuotteen nimi on jo vaihdettu? Entäpä kaurahiutalepakkaus Elovena? Miksi siinä esiintyy vaalea nainen? Kyllä kaurapelloilla ovat työskennelleet myös miehet ja tummahiuksiset? Miksi tätä kansikuvaa ei ole vaihdettu? Jos niputan nämä kysymykset yhteen, niin kysymys on: Mikä on se raja, että jossain tuotteessa saa ylipäätään käyttää minkään väristä tai mitään rajattua ryhmää edustavaa ihmistä?

2 vastausta

Brunbergin suukko, entinen Neekerin pusu, sai uuden nimensä 2001. Samalla muutettiin makeiskotelon kansikuvan pussailijoiden huulia pienemmiksi, kaislahame kankaiseksi ja maisema neutraalimmaksi. Tarkoituksena oli päästä eroon ihmisiä karakterisoivasta, mahdolliseesti halventavasta tyypittelystä, joka ei aina ole puhujasta kiinni. Sanan merkitys kun on muutakin kuin se sanakirjasta löytyvä. Mielleyhtymät ohjaavat myös tulkintaa. Sanana 'neekeri' tulvii ikävää eriarvoistamisen ja nöyryytyksen historiaa, kaikua siitä menneisyydestä, jonka ei soisi palaavan. Nykyaika luo kielelle omat norminsa poliittisesti korrektista käytöstä.

Oma veikkauksemme on, että Brunberg olisi joko poistanut makeislaatikon kannen kuvan kokonaan tai muuttanut sitä neutraalimmaksi.

Elovena-tyttö kuuluu valtaväestöön, hän ei ole altavastaajan asemassa, joten hänen tilanteensa on eri. Elovenan vaaleus ei ole piikki muiden kauranpoimijoiden lihassa, ei miesten eikä tummahiuksisten tyttöjen. Elovena on oman aikansa kauneusihanne.

Tarkkaa rajaa poliittisesti korrektin ja ei-korrektin välille on mahdoton vetää. Siihen vaikuttaa moni tekijä: nykyaika, menneisyys, puhetilanne, puhuja, kuulija, ilmaisun tai sanan sanakirjamerkitys ja mielleyhtymät.

Kommentit (0)
17.04.202014:27
9545
8

Kysymys on mainituissa tapauksissa ennen kaikkea kaupallinen eikä poliittisen korrektiuden tavoittelu sinänsä.

Tuotteita tekevät ja myyvät yhtiöt ovat selvittäneet, minkälainen muutos tuottaa valitun pituisella tarkasteluaikavälillä parhaan kaupallisen tuloksen. Ratkaisun pohjaksi ei ole mahdollista saada aivan täsmällisiä tietoja, vaan siinä joudutaan tyytymään todenäköisyyksiin ja valistuneisiin arvauksiin.

Rasistisen leiman välttäminen on varmasti nykyään kaupallisesti ihan perusteltua. Sen sijaan muu kaikenlaisen tasapuolisuuden hakeminen tuotteen kuvituksessa ei ole niin ehdottoman tärkeää.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi