Punkit pois ilman apuvälineitä

Punkit pois ilman apuvälineitä

Punkinpoistosta on tälläkin palstalla ollut juttua ja neuvotaan käyttämään esim. punkkipihtejä. Monesti silti joudumme tilanteeseen, että vaikkapa lemmikillä on punkki mutta ei ole punkkipihtejä tms. tarvikkeita saatavilla. Eli mitä tehdä kun huomaa punkin eläimessä /ihmisessä ja on sellaisissa olosuhteissa ettei ole mahdollista pinsetteihin, teräviin kynsiin tms. Antaako punkin olla ja tipahtaa kyllin juotuaan vai yrittää häiritä punkkia luunappeja napsauttamalla tai huutamalla sen korvaan solvauksia?

Vastaus

Punkinpoistosta on tosiaan kysytty meiltä ennenkin. Katso vastaus tästä http://www.kysy.fi/kysymys/miten-parhaiten-kay-punkin-poisto-koiralta

En usko, että luunapit ja solvaukset paljon auttavat. Asiantuntijat neuvovat irrottamaan punkin aina teräväkärkisillä pinseteillä, koska muuten punkki ei irtoa kokonaan. Ei kannata käyttää "vanhan kansan keinoja", eikä kannata jäädä odottelemaan ötökän irtoamista.

Punkkia ei suositella irrotettavaksi pelkästään sormia apuna käyttäen, koska on tärkeää saada koko punkki irti, myös punkin väkäsellinen imukärsä.

Punkkia ei koskaan kannata poistaa rasvan avulla, sillä rasva tukehduttaa punkin ja se saattaa oksentaa mahdollisen taudinaiheuttajan koiran elimistöön. Punkkia ei myöskään saa poistaa terävien pihtien, tulitikun tai kuuman neulan avulla, koska silloin punkki puhkeaa helposti ja infektoitunut punkin sisältö voi roiskua iholle.

Punkin poistamisen jälkeen on purema-alue hyvä puhdistaa desinfioivalla puhdistusaineella. Vältä punkin koskettelua käsin ja pese/desinfioi tarvittaessa omat kätesi toimenpiteen jälkeen.

Punkki voidaan nykyään testata borrelioosin varalta. Testi voidaan tehtä eläinklinikalla, jos kiikutat punkin tuoreeltaan testattavaksi. Punkkia ei saa laittaa veteen. Kotona tehtävän testin voit myös ostaa eläinlääkäriltä.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi