Punaviinillä sanotaan olevan kohtuudella nautittuna joitain terveysvaikutuksia.

Punaviinillä sanotaan olevan kohtuudella nautittuna joitain terveysvaikutuksia.

Punaviinillä sanotaan olevan kohtuudella nautittuna joitain terveysvaikutuksia. Syntyvätkö nuo terveysvaikutukset vasta, kun rypäleet käytetään viiniksi vai onko punaisilla rypäleillä samat terveysvaikutukset?

Vastaus

Tumman viinirypäleen kuori ja siemenet sisältävät runsaasti fenolisia yhdisteitä, kuten flavonoideja, jotka ovat punaviinin tunnetuin terveydelle edullinen ainesosa. Tutkimuksissa on todettu, että flavonoidit saattavat pienentää riskiä sairastua esim. sydän- ja verisuonitauteihin sekä tiettyihin syöpiin. Punaviinin flavonoidipitoisuus riippuu rypälelajikkeesta sekä siitä, miten kuoria käsitellään valmistustekniikassa.

Punaviini saa siis flavonoidinsa suoraan rypäleistä, mutta punaviini sisältää myös sellaisia antioksidantteja, joita muodostuu viininvalmistusprosessin aikana.

Alkoholin on todettu kohtuullisissa määrin nautittuna vähentävän riskiä sairastua muun muassa sepelvaltimotautiin, sappikivitautiin, aikuistyypin diabetekseen, dementiaan ja luukatoon.

Punaviinissä on myös terveydelle haitallisia ainesosia. Jotkin näistä tulevat rypäleestä ja joitain ainesosia syntyy valmistuksessa. Kuitenkin vaarallisin punaviinin haitallisista ainesosista on rikkidioksidi, jota lisätään viiniin useassa eri vaiheessa viinin valmistuksessa sekä säilömisessä.

Lähteet:

https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/3441/Sippo_Samuel...

http://www.tohtori.fi/?page=6096333&id=2981881

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00041

http://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/66670/nbnfi-fe201012213150.pd...

http://neuvoa-antavat.stakes.fi/FI/ajankohtaista/arkisto/terveydeksi.htm...

Kommentit (0)

Vastauksesi