Punasusi on suden alalaji. Vähän kuin eri rotua.

Punasusi on suden alalaji. Vähän kuin eri rotua.

Punasusi on suden alalaji. Vähän kuin eri rotua. Pidetään huonona että punasusi parittelee kojootin kanssa koska se hajottaa puhtaan geeniperimän. Miksi tätä samaa ei perustetta ei hyväksytä ihmisellä? Ihmisellä on useita etnisiä "rotuja" joilla on erilainen geeniperintä. Esimerkiksi jos eurooppalaiset rupeavat järjestään parittelemaan vaikka afrikkalaisten kanssa niin Euroopan valkoiset rodut katoavat. Kysymys ei ole rasistinen vaan ihmettelen sitä kaksinaismoralismia. Ihmisillähän on myös suuria eroja eri ihmisryhmien välillä. Afrikassakin on kymmeniä ellei satoja eri ihmisryhmiä. Jotka kaikki häviävät jos he parittelevat "muun" ryhmän kanssa.

Vastaus

Punasuden evoluutiohistoriasta ja luokittelusta lajiksi kiistellään. Biologista lajikäsitettä käytettäessä punasutta ei voida laskea omaksi lajikseen koska se risteytyy kojootin kanssa. Muita lajikäsitteitä käytettäessä tilanne muuttuu. Havainnot morfologiasta, paleontologiasta, ekologiasta ja käyttäytymisestä viittaavat siihen, että punasusi olisi sittenkin oma lajinsa. On myös löydetty n. miljoona vuotta vanhoja punasusina pidettyjä fossiileja.

Oma lajimme on sen sijaan paljon nuorempi. Lisäksi lajimme on n. 100 000 vuotta sitten käynyt läpi ns. pullonkaulavaiheen, jolloin esi-isiemme määrä supistui pariin tuhanteen. Olemme kaikki tuon pienen ryhmän jälkeläisiä. Geneettiset erot eri ihmisryhmien välillä sen vuoksi hyvin pienet, vaikka ulkonäön perusteella voisi muuta olettaakin. Vertailu punasuteen ei ole toimiva.

Lisää aiheesta:
http://www.biomi.org/biologia/laji.html
http://ohjelmaopas.yle.fi/artikkelit/tiede/tiedeuutiset/ihmislajin-levia...
http://www.tiede.fi/artikkeli/1389/miten_ihminen_asutti_maailman_

Kommentit (0)

Vastauksesi