" Punapäät eivät pääse taivaaseen ". Onko tällä väittämällä todellisuuspohjaa...

" Punapäät eivät pääse taivaaseen ". Onko tällä väittämällä todellisuuspohjaa...

" Punapäät eivät pääse taivaaseen ". Onko tällä väittämällä todellisuuspohjaa ? Onko joku joskus näin sanonut ? Olenkohan aivan hakoteillä, koska minulle tulee mieleen jostain Englannista noitavainot ?

Vastaus

Vaikea sanoa, kun kukaan ei varmuudella ole palannut kertomaan. Mutta näin todellakin on uskottu jo hyvin pitkään. Punatukkaisuutta esiintyy monissa kansallisissa ja etnisissä ryhmissä, jopa Euroopan ulkopuolella. Kaikkialla se on ollut vähemmistöpiirre ja sellaisena sitkeän antipatian lähde.

Keskiajalla, 1200-luvulta lähtien, punainen tukka oli tärkein niistä ikonografisista merkeistä, joiden avulla viitattiin pahuuteen, toiseuteen ja kunniattomuuteen. Kuvataiteessa punainen tukka oli varattu useille epäilyttäville ja negatiivisille hahmoille kuten pettureille, kapinallisille, prostituoiduille, noidille, pyöveleille ja teurastajille. Juudas kuvattiin punatukkaiseksi ainakin jo 1100-luvun kuvataiteessa. Uskomus hänen punatukkaisuudestaan on vieläkin vanhempi.
Halveksittu punainen tukka oli ruskeanpunainen, ei niinkään kellanpunainen tai oranssisävyinen. Ruskeanpunaista pidettiin rumimpana kaikista mahdollisista punaisista.

Keskiajan fysionomisissa tutkielmissa esiintyi kytköksiä vihaan, hulluuteen ja petokseen. ”Ne, joilla on punainen tukka, ovat usein vihaisia ja järjeltään viallisia sekä epälojaaleja”, vakuutti De phizonomie des bergiers 1400-luvulla.

Lähde:
Klemettilä, Hannele: Keskiajan julmuus. Atena, 2008
http://www.helmet.fi/search~S9*fin/t?SEARCH=keskiajan+julmuus&searchscope=9

Kommentit (0)

Vastauksesi