punaisen lihan totaalikieltäytyjät?

punaisen lihan totaalikieltäytyjät?

Miksi jotkut eivät syö punaista lihaa? Mitä kaikkea proteiinia sillä tarkoitetaan? Pidetäänkö sitä jotenkin epäterveellisenä ja jos niin miksi ja onko tästä luotettavia tieteellisiä todisteita?

Vastaus

Punaisella lihalla tarkoitetaan yleensä naudan, sian ja lampaan lihaa. Useissa laajoissa väestötutkimuksissa on todettu, että runsaasti punaista lihaa syövillä on kohonnut riski sairastua diabetekseen, paksu- ja peräsuolisyöpään sekä sepelvaltimotautiin. Lisäksi punaisen lihan suurkuluttajat ovat yleensä muita lihavampia. Riskitekijät liittyvät sekä lihan rasvakoostumukseen että sen valmistustapoihin. Paistaminen ja grillaaminen tuottavat karsinogeenisiä yhdisteitä, jotka altistavat syöville. Punaisessa lihassa on myös enemmän nk. kovia rasvoja (tyydyttyneitä rasvoja) kuin vaaleassa lihassa (siipikarja, kani jne.) ja kalassa. Kasvirasvoissa tyydyttyneiden rasvojen osuus on kaikkein pienin ja ne sisältävät eniten pehmeitä eli tyydyttymättömiä rasvoja. Kovien rasvojen on todettu nostavan ns. huonoa kolesterolia (LDL-kolesteroli) ja lihottavan, pehmeät rasvat puolestaan laskevat LDL-kolesterolia ja nostavat nk. hyvää eli HDL-kolesterolia.

Kommentit (0)

Vastauksesi