Proteiinista ja ruokavaliosta

Proteiinista ja ruokavaliosta

Miten tärkeää on ruokavalion monipuolisuus? Jos nyt ajatellaan vaikka proteiinia ja että sitä tarvitaan 80 grammaa päivässä, niin onko sillä oikeasti väliä, mistä se tulee? Onko siitä minulle jotain haittaa, jos syön suurimman osan proteiinistani vaikka maitorahkan muodossa? Olisiko sillä todellista merkitystä, jos proteiininlähteet vaihtelisivat? Miksi, eikä proteiini kuitenkin ole samaa tavaraa?

Vastaus

Ruokavalion monipuolisuus on tärkeää siksi, että elimistö saa riittävän monipuolisesti tarvitsemiaan ravintoaineita.  Ruoan proteiinien aminohapoista muodostuu ensisijaisesti elimistön tarvitsemia proteiineja ja muita typpipitoisia yhdisteitä.  Ruokavalio, jossa on riittävästi välttämättömiä aminohappoja sekä rakennusaineita ei-välttämättömille aminohapoille, on edellytys elimistön proteiinien rakentumiselle. Proteiinin tärkeimmät lähteet ovat liha- ja kalavalmisteet, kananmuna ja maitovalmisteet. Proteiinien ravitsemuksellinen laatu määritellään niiden sisältämien aminohappojen mukaan. Eläinperäiset proteiinit ovat hyvänlaatuisia, koska ne sisältävät kaikkia ihmisen elimistölle välttämättömiä aminohappoja. Kasvikunnan tuotteista soijapapu on paras aminohappojen lähde.  Erilaiset kasviproteiinit täydentävät toistensa aminohappokoostumusta, joten välttämättömien aminohappojen saannin takaamiseksi kasvissyöjän on tarpeellista syödä monipuolisesti erilaisia kasvikunnan proteiinin lähteitä.

Ravitsemuksessa kokonaisuus ratkaisee. Jos syöt normaalisti muuten, saat proteiinia todennäköisesti myös muista lähteistä kuin rahkasta. Kasviproteiinia on muun muassa pähkinöissä, siemenissä, pavuissa, herneissä, viljatuotteissa ja soijassa. Parhaita eläinkunnan proteiinilähteitä ovat maitotuotteiden lisäksi kananmuna, kala, broileri ja vähärasvainen liha. Maitorahka sinänsä on hyvä proteiinin lähde, mutta jos syöt sitä paljon, saat aminohappojen lisäksi myös reilun annoksen kalsiumia riippuen tietysti siitä, kuinka suuren annoksen rahkaa syöt vuorokaudessa. Eri tuotteiden sokeri- ja rasvapitoisuudet voivat vaihdella. Jos syöt rasvaista makeutettua rahkaa, saat siitä enemmän rasvaa ja sokereita kuin maustamattomasta rahkasta. Toisaalta jos liikut aktiivisesti, riittääkö maitorahkan proteiini korvaamaan tarvettasi? Vähän liikkuvalla 0,8 g/vrk on riittävä määrä proteiinia ylläpitämään elimistön typpitasapainoa, mutta aktiiviliikkujan proteiinintarve voi olla jopa kaksinkertainen.

Kyllä sillä on väliä, vaihteletko proteiinin lähteitä. Proteiinien mukana saat myös muita elimistölle välttämättömiä aineita kuten vitamiineja. Siksi kannattaa vaihdella proteiininlähteitä mieluummin kuin syödä aina samoja ruokia. Erityisesti jos olet kasvisruokailija, sinun täytyy syödä monipuolisesti erilaisia kasvikunnan proteiinin lähteitä saadakseni tarvittavat aminohapot ravinnostasi.  

Proteiini eli valkuaisaine on aminohappoketjusta koostuva orgaaninen yhdiste tai usein monen toisiinsa liittyneen aminohappoketjun muodostama kompleksi. Kaikki proteiinit eivät ole "samaa tavaraa" siinä mielessä, että kasviproteiineista puuttuu aina yksi tai useampi välttämätön aminohappo, kun taas eläinperäisissä proteiineissa on kaikki elimistön tarvitsemat aminohapot. Proteiinit kuuluvat perusravintoaineisiin rasvojen ja hiilihydraattien kanssa. Lähes kaikilla tunnetuilla eliöillä proteiineja muodostavat samat 20 aminohappoa.

Kommentit (0)

Vastauksesi