Pro Finlandia -kirjan painosmäärä?

Pro Finlandia -kirjan painosmäärä?

Pro Finlandia -adressista on painettu kirja 1899 "comission chez Otto Mertz, Berlin". Kirjassa on Suomen Leijonavaakuna, tasokkaat kuvat kaikista adresseista, allekirjoitukset, liitteenä Kansainvälisen lähetystön kertomus, päivätty Tukholma, heinäk. 3 p. 1899, adressien tekstit suomeksi sekä "Signatures des Adresses" maittain. Sivumäärä numeroinnin mukaan 131. Paljonko kyseistä kirjaa on aikoinaan painettu, kenellä on ollut mahdollisuus saada kirjaa, onko nykyään mahdollista saada kirjaa mistään? Liitekuvassa osa Iso-Britannian adressista.

Kuvat: 
Vastaus

Venäjän keisari Nikolai II:lle vuonna 1899 osoitetussa Pro Finlandia -kulttuuriadressissa pyydettiin keisaria säilyttämään Suomen erityisoikeudet ja aseman. Sen allekirjoitti 1 063 kulttuuripersoonaa kahdestatoista maasta eri puolilta Eurooppaa. Alkuperäistä adressia säilytetään kansallisarkistossa.

Päiviö Tommila kertoo kirjassaan Suuri adressi 1899 (WSOY, 1999) pääasiassa kulttuuriadressia edeltäneen suuren adressin keräämisestä. Myös kulttuuriadressin vaiheita kirjassa selvitetään jonkin verran. Yhdeksällä kielellä laaditut adressitekstit lähetettiin Tukholmaan. Siellä ne sidottiin niteeksi, joka valokuvattiin ja julkaistiin myös painotuotteena Pro Finlandian nimellä ja myöhemmin samana vuonna faksimilelaitoksena, eli näköispainoksena. Painosmäärää ei tässä mainita, eikä se tunnu selviävän mistään verkkolähteistäkään.

Pro Finlandia -kirja ei ikäänsä nähden ole ilmeisesti mikään erityinen harvinaisuus. HelMet-kirjastojen Pasilan varastossa niitä on kaikkiaan neljä kappaletta. Vastaaja tilasi yhden tarkasteltavakseen ja kookas ja näyttävähän se on. Frank-monihaun mukaan sitä on hyvin saatavana maakuntakirjastoissa ja pienemmissäkin kirjastoissa ympäri Suomea. Antikavariaatti- ja myyntisivustojen hintapyynnötkin ovat aika maltillisia, joten painos lienee aikanaan ollut suhteellisen suuri.

Tarkempia tietoja esimerkiksi painosmäärästä voisi tiedustella kansallisarkistosta. Heidän palvelunsa ovat pitkälti maksullisia, mutta palautelomakkeellakin kannattaa yrittää.

Vastaaja koettaa vielä hankkia pari lähdeteosta lisää ja tutkia löytyisikö niistä lisätietoa.

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi