Potevatko sokeat kaamosmasennusta?

Potevatko sokeat kaamosmasennusta?

Vastaus

Ennen kuin paljastan vastauksen, käydään ensin ihan lyhyesti läpi pari aiheeseen liittyvää perusasiaa. Aloitetaan kaamoksesta. Virallisen määritelmän mukaan se on vuotuinen ajanjakso, jonka aikana aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle. Ilmiö esiintyy maapallon napapiireillä ja niitä korkeammilla leveysasteilla. Kansan keskuudessa kaamosaika ymmärretään laajemmin; sillä tarkoitetaan yleensä synkkää syksy- ja talviaikaa.

Ihmisiin kaamos saattaa vaikuttaa negatiivisesti, ja pimeys voi aiheuttaa ylimääräistä väsymystä eli kaamosväsymystä, tai pimeys voi jopa laukaista kaamosmasennuksen.

Tiedeyhteisössä on hieman erimielisyyttä siitä, onko kaamosmasennus oikeasti masennuksesta erillinen ilmiö. Tautiluokitukset kuitenkin luokittelevat sen masennuksen alamuodoksi. Kaamosmasennuksen oireita ovat mm. mielialan laskeminen, toimintatarmon romahdus ja väsymys. Ensimmäiset oireet voivat tulla jo lokakuussa, ja helpotusta voi odottaa helmi-maaliskuussa.

Varsinaista kaamosmasennusta on noin yhdellä prosentilla suomalaisista. Vähäisempiä häiriöitä on 10–30 prosentilla kansasta. Lievissä tapauksissa ei ole kyse varsinaisesta masennuksesta, vaan niin sanotusta kaamosrasituksesta, eli talvella esiintyvästä väsymyksestä, liikaunisuudesta ja lihomisesta.

Nyt voimmekin palata alkuperäiseen kysymykseen, eli potevatko sokeat kaamosmasennusta? Vastaus on kyllä. Myös näkövammaiset kärsivät pimeään vuodenaikaan liittyvistä kaamosoireista. Valo on itse asiassa näkövammaisille vielä tärkeämpää kuin näkeville, sillä suuri osa sokeiksikin luokitelluista suomalaisista säilyttää kykynsä vastaanottaa valoa. Mutta ne sokeat, jotka eivät aisti valoa, eivät myöskään kärsi kaamosmasennuksesta. Joillekin sokeutuminen on siis tarkoittanut myös kaamosmasennuksen päättymistä.

Suomessa on arviolta 80 000 näkövammaista ihmistä. Heistä sokeita on noin 10 000 ja loput eri tavoin heikkonäköisiä.

Kaamosmasennuksen hoito:
Valo on paras lääke kaamosmasennukseen. Ulkoilu valoisaan aikaan auttaa jonkin verran, mutta tehokkain apu on kirkasvalolamppu. Kuntoliikunnasta on myös hyötyä. Jos on varaa, voi myös lähteä viikoksi etelään. Aurinkomatka lievittää oireita pari viikkoa matkan jälkeen.

Kirkasvalolampun rinnalle on keksitty myös kirkasvalokuulokkeet. Eli valoa annetaan korvakäytävän kautta suoraan aivoihin; tarkemmin sanottuna niille aivojen alueille, joiden tiedetään olevan keskeisiä masennukseen liittyen. Vähän aikaa sitten julkaistiin kirkasvalokuulokkeiden käytöstä tutkimus, ja sen mukaan homma toimii, niin älyttömältä kuin se kuulostaakin. Hoitomuotoa ei ole tosin tutkittu vielä kovinkaan paljoa, eikä haittavaikutuksia ole vielä selvitetty, joten kannattaa ehkä suhtautua kirkasvalokuulokkeisiin pienellä varauksella.

Lähteet ja lisätietoa:
http://www.apu.fi/artikkeli/valoa-kansalle
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Kaamosmasennus+on+yhdell%C3%A4+sadast...
http://www.nkl.fi/fi/etusivu/tietoa
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaamos
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaamosmasennus
http://www.valkee.com/fi/Suomalaistutkimukset_mullistamassa_kaamosmasenn...

Kommentit (0)

Vastauksesi