Poliisiaseman lamput

Poliisiaseman lamput

Miksi piirretyissä ja sarjakuvissa poliisiasemien sisäänkäynnin edustalla on kummallakin puolen portaita kaksi pallonmuotoista suurta lamppua? Onko tämä tosielämässä yleistä jossain päin maailmaa? Ainakin Disneyn piirretyissä ja sarjakuvissa olen nähnyt tällaisia.

6 vastausta

Valitettavasti kysymykseen ei vastausta. Osaisiko joku lukijoistamme vastata kysymykseen?

Kommentit (0)
10.03.201508:43
26296
40

Kiitos tarkennuksesta, Köpi! Tiedon HSB-asemien lamppujutuista sain paikalliselta informantilta enkä ryhtynyt asiaa ohjelman sivuilta tarkistamaan. Kirjoitin epätarkasti kuvauspaikoista. Hyvä kun huomasit. :-)

USA:n länsirannikolta muuten löytyi informantti, joka arveli lampputekstien olevan ehkä vain mykkien elokuvien ajalta, jolloin haluttiin esittää katsojille "tämä on poliisiasema" ilman että asiaa tarvitsisi kertoa kuten mykkäfilmien muuta informaatiota. 

 

Kommentit (0)
30.01.201512:48
26296
27

Lisätietoa: Netissä on paljonkin kuvia julkisista rakennuksista, joissa on kyseiset lamput. Osa entisessä käytössä, osa jossain uudessa. Monissa tuntuisi olevan vanha valaistus paikoillaan juuri tradition vuoksi. Miksi sitten ne valkoiset pyöreät - en ole vielä löytänyt vastausta, mutta olisikohan vanhojen kaupunkien alkuperäisellä kaasuvalaistuksella jotain tekemistä asian kanssa.

Linkissä Southborough, Massachusetts, sekä Edinburghin katuvaloihin liittyvä juttu, johon en ole ennättänyt syventyä.

Kommentit (0)
20.02.201514:37
26296
24

Koska olen utelias luonnostani, kyselin asiaa USA:sta ja Englannista. Vastauksissa arveltiin, että ne Aku Ankassa tai mustavalkoleffoissa näytetyt, matalalla olevat pyöreät lamput olisivat kulloisenkin taiteen tekijän tapa esittää helposti havaittavasti, mistä rakennuksesta on kyse. Matalalla olevia lamppuja en onnistunut netistä löytämään eikä sellaisista kertonut tietävänsä kukaan useista haastatelluista.

Korkean lyhtytolpan päässä olevia valonlähteitä oli monenlaisia. Lähinnä kysyjän mielikuvaa lienevät seinään kiinnitetyt pyöreät lamput, jollaisista mielestäni parhaimmat löytyivät muutamilta Baltimoren (Maryland, USA) vanhoilta poliisiasemilta, joilla yhdellä on ollut vuonna 1955 jopa jokin teksti ainoassa lampussaan. Linkin kuvissa kyseiset lamput näkyvät parhaiten pienempien, mm. tiilirakennusten kuvissa.

Kysyjän mainitseman kaltaisia valoja on ollut siis oikeasti olemassa ainakin hiukan korkeammalla (ettei niitä sotattaisi tai särjettäisi, kuten muuan länsirannikon historiantutkija arveli) ja on paikoin edelleenkin. Alkuperäinen asennustarkoitus lienee ollut todellisuudessakin rakennuksen käyttötarkoituksen ja pääsisäänkäynnin selkeä osoittaminen; lamppujen olemukseen arvelen kaasuvaloajan vaikuttaneen. Onko sitten näidenkin lamppujen paikka ylhäällä seinällä peräisin kannettavien lyhtyjen ripustamisesta kuten vihreiden osalla, vai ainostaan näkyvyyden parantamisesta, kukapa tietää. 

Netistä löytämiäni punaisia lyhtymäisiä valoja on todellakin ollut ruotsalaisilla poliisiasemilla mm. 1940-luvulla. Ne ovat vaihtuneet sinisiksi ns. hälytysvalouudistuksen yhteydessä.

Sinisestä väristä sekä poliisiasemilla että muuallakin on sekalaista tietoa. Joku oli heittänyt nettiin vihjeen siitä, että vihreä ja sininen väri oli valittu vartiomiesten ja poliisien lamppujen väriksi, jotta erotettaisiin virkavalta punaisten lyhtyjen kantajista eli prostituoiduista - puhutaanhan yhäkin "punaisten lyhtyjen alueesta". Uudempi tieto korostaa sinistä yhteneväisenä värinä sekä univormujen että kaluston kanssa tai viitteenä siitä, että sinisellä värillä saattaisi olla psykologisesti rauhoittava ja siten rikollisuutta vähentävä vaikutus. Jälkimmäisessä tarkoituksessa kerrotaan asennetun sinisiä katuvaloja mm. Tokioon. Eräillä vanhoilla poliisiasemilla on oikeastikin ollut sinisiä rakennusosia, ei vain TV-sarjojen Aidensfieldissä tai Midsomerissa. Sininen on Pyhän Neitsyen, Taivaan Kuningattaren väri. Värihistoriallisesti sininen ja purppura ovat olleet harvinaisia värejä ja kalliita aikaansaada. Punaista taas on pidetty elämän, veren, tulen ja synnin värinä.

Kommentit (0)
09.03.201523:04
26296
23

Lisätietoa jälleen, tuli uusia vastauksia tietolähteiltä Yhdysvalloista: Valkoisilla lampuilla ja poliisi-tekstillä varustettuja poliisiasemia on ollut esim. Chicagossa. En ole koskaan nähnyt tv-sarjaa Hill Street Blues, siinä on ollut kyseisten kaltaisia lamppuja. HSB on kuulemma sijoitettu juoneltaan Los Angelesiin, mutta suurelta osin kuvattu Chicagossa.

1920-luvulta periytyvää tekstillistä lamppumallia on myytävänä netissä, osa jäljennöksiä, myös harvinaisia alkuperäisiä näyttää löytyvän amerikkalaisista antiikkiliikkeistä. Pyöreitä valaisimia on/on ollut mm. Chicago Lawn-asemalla, 63rd Street, sekä 7th Police Districtin asemalla. Osa vanhoista asemista on hylätty uusiin tiloihin siirtymistä varten. Näyttää siltä, että malli on ollut suosituin aikakaudella 1910....1947.

Näitä kysyjän kaipaamia valoja on siis voinut olla ja on edelleenkin monella paikkakunnalla - ehkäpä myös komisario Simo Sisun asemalla Ankkalinnassa. Joka tapauksessa lamppumalli ei ole hihasta vetäisty eikä taiteilijan keksintöä, vaan oikea elävä, käytetty ja yhäkin käytössä oleva valon tuoja.

Kommentit (1)
Wikin mukaan HSB kuvattiin Los Angelisissa (Hollywood, studiot ja lavasteet) ja sijoittui ... Wikin mukaan HSB kuvattiin Los Angelisissa (Hollywood, studiot ja lavasteet) ja sijoittui nimeämättömään keskilännen kaupunkiin. Poliisiasema ja joitakin ulkokohtauksia tosin kuvattiin Chicagossa, HSB:n poliisiaseman kuvia löytyy osoitteesta http://www.hillstreetblues.net/ kohdasta The Precinct House. Lamput näyttää olleen filmausaikana pitkät pylväät ja nykyisessä entisöidyssä rakennuksessa pyöreät ja valkoiset. Vanhimmassa kuvassa ei näytä olevan lamppuja laisinkaan.
10.3.2015 08:21 Köpi K 76011
30.01.201512:30
26296
21

Netistä löytyi kuva, jossa kerrottiin, että jossain päin maailmaa - ei kerrottu, missä - oli kyseiset lamput laitettu uusvanhaan rakennukseen, tradition vuoksi. Ts. sellaisia on täytynyt olla ennenkin, ainakin jossain määrin. Yleensäkin näyttää siltä, että ainakin USA:ssa on ollut erilaisia tuplalamppuja monenlaisten virastotalojen ulkopuolella, riippumatta, onko kyseessä posti, kaupungintalo tai poliisilaitos. Tietysti paikoin osa näistä toiminnoista on ollut saman katon alla. Eräs englantilainen kaupungintalo sai minut miettimään, voisiko ovella olevien mahtavien kivipallojen takana olla ajatus "pallon hallinnasta" ja sen ilmaisemisesta tavalla, joka sopisi brittiläiselle imperiumille.

Toisaalta löytyi sivu, jossa kerrottiin joidenkin Yhdysvaltojen hollantilaistaustaisen asutuksen polisiasemien vihreiden lyhtyjen historia näin: 1650-luvulla paikalla kiersivät ns. Rattle Watchmen -vartijat. Kun he palasivat kierrokseltaan, he ripustivat kantamansa lyhdyn aseman ulkopuolelle, jotta ihmiset tietäisivät, että vartija oli valveilla ja paikallaan. Jos tämä on totta, ehkäpä jokin samanlainen ajatus on niiden muidenkin valojen takana. Englannissa kuuluu olevan edelleenkin sinisiä lyhtyjä poliisiasemien ulkopuolella, ainakin ollut mm. Metropolitan Charing Crossin ovella. Sellainenhan on meilläkin ainakin Loviisassa.

Yllättävintä oli löytää nettisivu, jolla kerrottiin, että vastaavanlaiset lyhdyt olisivat olleet Ruotsissa punaisia. Sellaista en ollut koskaan kuullut. Nämä kaikki värilliset lamputhan ovat kuvien perusteella kulmikkaita, meikäläistä "tonttulyhtyä" muistuttavia, osa jopa aivan suorakaiteen mallisia, eivät niitä kysyjän kaipaamia pyöreitä, joissa usein vielä lukee "police".

Kommentit (0)

Vastauksesi