Poistetaanko kirjoja varta vasten valikoimista?

Poistetaanko kirjoja varta vasten valikoimista?

Varmaan jotkut kirjast jäävät pois kirjaston valikoimista, kun ainoat (jäljellä olevat) kappaleet hajoavat tai katoavat eikä niillä ole ollut menekkiä? Poistetaanko kirjoja myös ihan varta vasten, vai miten ihmeessä tila riittää, kun kumminkin kirjoja tulee joka vuosi lisää ja lisää? Vai kompensoituuko se niin, että uusia kirjoja hankitaan monta kappaletta, mutta ajan myötä niitä ei tarvitse uusia ja ylläpitää kuin yhden kahden kappaleen verran? Toisaalta kyllähän paljon tulee sellaisiakin kirjoja (varsinkin tieto-), joita alunperinkin on vain yksi koko kirjastossa...

Vastaus

Aineiston poistaminen on tärkeä osa kirjastojen kokoelmien hoitoa. Yleisperiaate on se, että kirjastojen täytyisi poistaa aineistoa suunnilleen yhtä paljon kuin sitä hankitaan. Aivan kuten itse totesit, tila ei muuten mitenkään riitä. Joskus esimerkiksi remonttien yhteydessä poistetaan huomattavasti enemmänkin. Voi käydä niin, että kirjaston hyllytila voi tilojen uudelleenjärjestelyjen yhteydessä pienentyä niin paljon, että aineistoa on pakko poistaa tavallista enemmän.   Kirjastosta poistetaan esimerkiksi hyvin huonokuntoiset kirjat tai muu rikkoutunut aineisto. Vain erityisen arvoikkaita ja vaikeasti korvattavia kirjoja korjataan. Sen lisäksi kokoelmista poistetaan sisällöltään vanhentunut aineisto, esimerkiksi vanhentuneet laki- tai oppikirjat sekä vanhat matkaoppaat yms. Kirja voi olla myös kieleltään tai visuaaliselta ilmeeltään niin vanhentunut, että se ei kiinnosta asiakkaita, vaikka sen sisältö periaatteessa olisikin vielä ajankohtainen.  Näiden lisäksi kirjastosta poistetaan kirjoja, joita on hankittu alkukiinnostuksen vuoksi monia kappaleita, mutta joiden kysyntä myöhemmin laskee. Suosittuja uutuuskirjoja Helsingin kirjastoihin hankitaan kymmeniä, joskus jopa satoja kappaleita (kirjastoihin yhteensä). Kun alkukiinnostus on ohi ja varausjonot purkautuneet, ylimääräisiä kappaleita poistetaan, jotta ne eivät turhaan täytä hyllyjä. Muutenkin me seuraamme kirjojen lainausta ja jos näyttää, että joku yksittäinen kirja ei asiakkaitamme kiinnosta, sen kappaleita poistetaan. Pyrimme kuitenkin huolehtimaan siitä, että kirjoista, joita voidaan olettaa asiakkaiden joskus tulevan kysymään, säilytetään varastokappaleet pääkaupunkiseudun kirjastojen yhteisessä seutuvarastossa Pasilassa.

Poistettuja, ehjiä ja siistejä kirjoja usein myydään kirjastoissa, joten nämäkin kirjat  päätyvät lopulta asiakkaillemme.

Kommentit (0)

Vastauksesi