Pohjoisen tuntureilla on usein pieniä lampia, joissa on kaloja.

Pohjoisen tuntureilla on usein pieniä lampia, joissa on kaloja.

Pohjoisen tuntureilla on usein pieniä lampia, joissa on kaloja. Miten kalat ovat päätyneet näihin lampiin, joista ei ole mitään vesiyhteyttä järviin? Jos ne ovat päätyneet sinne joskus kauan-kauan sitten, miksi kalat näyttävät edelleen samanlaisilta kuin normaaleissa järvissä olevat kalat?

Vastaus

Kysymykseesi vastasi valtakunnan kalaspesialisti Ari Saura Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta:

”Tunturijärviin kalat ovat jääneet luonnostaan viimeisen jääkauden jälkeen, vajaa 10 000 vuotta sitten. Aluksi yhtenäiset suurjärvet kuroutuivat erillisiksi jäämassojen jälkeisen maan kohoamisen vuoksi. Silloin myös yhtenäistä kantaa olevat kalat jakaantuivat erillisiin populaatioihin. Muutama tuhat vuotta ei vielä tee eriytyneitä kantoja erinäköisiksi lammissa, joiden olosuhteet muistuttavat toisiaan. Geneettisiä eroavuuksia kuitenkin löytyy jo lyhyemmänkin eristyksen seurauksena.

Toisaalta niin kauan kuin ihminen on asuttanut tunturiseutuja, on kaloja myös kuskattu vesiastioissa lammesta toiseen. Nykyäänkin moniin syrjäisiin ja kalattomiin tunturilampiin viedään esimerkiksi siian poikasia, jotka muutaman vuoden kasvettuaan käydään sitten kalastamassa pois.”

t. Ari Saura

`•.¸¸.•´¯`•.¸.•´¯`•...¸>¸.

Lisää kalatietoa:
http://www.rktl.fi/kala/tietoa_kalalajeista/

Kommentit (0)

Vastauksesi