Pohdimme puolisoni kanssa tässä päivänä muutamana pientä...

Pohdimme puolisoni kanssa tässä päivänä muutamana pientä...

Pohdimme puolisoni kanssa tässä päivänä muutamana pientä ympäristöystävällisyyskysymystä: onko parempi kääriä tuore- eli kasvihuonekurkun ruokailukerralla syömättä jäänyt pätkä tuorekelmuun vai olla käärimättä? Muovijätettähän se kelmu on käytön jälkeen, mutta taloudestamme muovit lajitellaan energiajakeeseen. Toisaalta jos kurkkua ei kelmuta, joutuu siitä leikkaamaan kuivuneen siivun biojätteeseen, eikä suurella vesi- ja energiamäärällä tuotettua ja kuljetettua ruokaa pitäisi heittää pois.

Aivan tarkasti tähän kysymykseen on mahdotonta vastata, emmehän me tiedä, kuinka pitkälle mitäkin lajiteltua jätettä kuljetetaan ja mistä asti tuodaan kurkut tai kelmut, mutta olisiko teillä jonkinlaista laskelmaa tai päätelmää valinnan tueksi?

Vastaus

Kaikkein ympäristöystävällisintä olisi jättää kurkkuun alkuperäinen muovikääre, jota sitten tarpeen mukaan rullataan alas leikattaessa ja taas ylös päädyn suojaksi. Toiseksi ekologisinta on käyttää pestävää säilytysrasiaa.

Kertakäyttöisenkin muovikelmun käyttö taitaa olla suotavampaa kuin kurkun hukkaan meneminen, sillä kasvihuonekurkut ovat todellisia energiatuhlareita. Niiden tuottaminen kuluttaa paljon enemmän luonnonvaroja kuin pienen muovikelmun palasen valmistus. Onneksi kohta pääsemme taas nauttimaan avomaan kurkuista (jotka mahtuvat paremmin kestorasiaankin).

Lähteet:

http://www.pyr.fi/tiedotesivu_suomi.html
http://www.hsy.fi/fiksu/ammattiaoppimassa/hotellijaravintolaala/tehtavat...

Kommentit (0)

Vastauksesi