Planeetalla, jolla asumme, on monta nimeä. Miksi maapallo kuuluu kirjoittaa pienellä, mutta Maa ja Tellus isolla?

Planeetalla, jolla asumme, on monta nimeä. Miksi maapallo kuuluu kirjoittaa pienellä, mutta Maa ja Tellus isolla?

Eivätkö ne kaikki ole saman planeetan erisnimiä?

5 vastausta

Erisnimet kirjoitetaan isolla ja yleisnimet pienellä. Tilanne ja tekstiyhteys vaikuttaa siihen, miten planeettojen alkukirjain valitaan. Maa on erisnimi, Tellus samoin - planeettamme latinankielinen nimi. Maapallo puolestaan ei ole erisnimi vaan yleisnimi. Myös maan voi kirjoittaa pienellä, jolloin se ei sanana viittaa tiettyyn taivaankappaleeseen. Kun valitaan iso kirjain, Maa, on kyse aina juuri tietystä planeetasta, tietystä taivaankappaleesta. Samaten esimerkiksi voidaan kirjoittaa Kuu, kun viitataan juuri Maata kiertävään kuuhun.

Kommentit (1)
Maapallo-sana vaikuttaisi kyllä käyttötapansa perusteella kovasti erisnimeltä; sehän ... Maapallo-sana vaikuttaisi kyllä käyttötapansa perusteella kovasti erisnimeltä; sehän viittaa samaan asiaan, kuin Maa ja Telluskin. Voisiko joku kieli-ihminen vielä vähän selventää tätä asiaa?
15.5.2017 21:10 Leo Salminen 2786
31.05.201712:14
15418
117

Tiedustelin asiaa vielä Kotimaisten kielten keskukselta. Sieltä vastattiin näin:

"Taivaankappaleelle, joka on latinankieliseltä nimeltään Tellus, on annettu suomenkieliseksi vastineeksi eli erisnimeksi Maa. Maapallo-sana ei ole erisnimi eikä tähtitieteen termi."

Kommentit (0)
15.05.201721:32
15418
46

Kirjaston vastauksesta: "Samaten esimerkiksi voidaan kirjoittaa Kuu, kun viitataan juuri Maata kiertävään kuuhun."

Mielestäni vaatii hieman täsmennystä:

Kuu kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella, kun tarkoitetaan maapalloa kiertävää taivaankappaletta silminnähtävänä luonnonilmiönä. Esim. Taivaalla loisti suuri kuu.

Kuu kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, kun tarkoitetaan maapalloa kiertävää taivaankappaletta tähtitieteen terminä. Esim. Vuorovesi-ilmiöön vaikuttaa Kuun vetovoima.

Riippuu siis merkitysyhteydestä.

"Maapallo" on yleisnimi; kirjoitetaan niin ollen pienellä alkukirjaimella. "Meidän" planeettamme astronominen eli tähtitieteellinen nimi on Maa, ei maapallo.

Kommentit (1)
Tuo "maapallo" pienellä vähän hämmentää edelleen. Olisikohan vertailun vuoksi mitä... Tuo "maapallo" pienellä vähän hämmentää edelleen. Olisikohan vertailun vuoksi mitään muuta sellaista yleisnimeä, joka viittaisi johonkin sellaiseen asiaan, jota on aina ollut olemassa korkeintaan yksi kappale eikä niitä edes teoriassa voisi sen enempää ollakaan? Onko "maapallo" kenties tässä suhteessa sanana ainutlaatuinen harvinaisuus?
15.5.2017 23:27 Leo Salminen 2786
15.05.201721:11
145
44

Jos maapallo on yleisnimi, on siis olemassa muitakin maapalloja kuin tämä yksi. Missä ne ovat?

Kommentit (0)
16.05.201722:34
145
40

Minusta tässä kohdin on sattunut oikeinkirjoitussäännöistä päättäville virhe, joka pitäisi korjata. Maapallo ja Maa ovat selkeästi synonyymejä.

Kommentit (0)

Vastauksesi