Pitäisikö vielä nykyäänkin käyttää suolaa, johon on lisätty jodia vai saako...

Pitäisikö vielä nykyäänkin käyttää suolaa, johon on lisätty jodia vai saako...

Pitäisikö vielä nykyäänkin käyttää suolaa, johon on lisätty jodia vai saako jodia nykyisin muusta ruuasta riittävästi?

Vastaus

Jodipitoisen suolan käyttö on perusteltua ja terveellistä kaikille. Jodittomia erikoissuoloja voi käyttää esimerkiksi satunnaisesti. Pitkäaikainen jodin puute johtaa kilpirauhasen vajaatoimintaan (struuma). Lapsilla esiintyy kääpiökasvuisuutta ja henkisen kehityksen jälkeenjääneisyyttä. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan aikuisen tulisi saada jodia noin 150 ug/vrk.

Nykyisin eläinten rehuihin lisätään jodia, ja siksi maitovalmisteet ja munat sisältävät paljon jodia. Myös merikala on hyvä jodin lähde. Kasviksista jodia on eniten kaaleissa, sipulissa ja sienissä.Täältä löydät jodia eniten ja vähiten sisältävät elintarvikkeet:
http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2189&fuclass=all&specdiet=none&...

http://www.wellnutrition.fi/fi/index.php?mact=News,cntnt01,print,0&cntnt...
http://wwwb.mmm.fi/ravitsemusneuvottelukunta/FIN11112005.pdf
http://www.kasvikset.fi/WebRoot/1033640/Page.aspx?id=1048174

Kommentit (0)

Vastauksesi