Pitääkö tosiaan paikkansa, että aateliset leimaavat aatelis-sormuksella kirjeitä?

Pitääkö tosiaan paikkansa, että aateliset leimaavat aatelis-sormuksella kirjeitä?

Olen nähnyt kyllä aatelisilla kaiverrettuja päämiehen sinettisormuksia, mutta ei niillä tietäkseni mitään leimata, vaan sitä varten on erikseen sinettileimasimet, vai olenko väärässä?

Lainaus aiheeseen liityvään kysymykseen kysy.fi palstalla. poiminta vastauksesta " Sinettisormuksella leimattiin kirjeet ja asiakirjat"

Lähde:
http://www.kysy.fi/kysymys/miten-aateliset-osoittivat-aatelisarvonsa-kes...

Vastaus

Kyllä sinettisormuksilla on leimattu asiakirjoja ihan oikeasti. Varsinkin ennen 1800-lukua sinettisormus oli yleisesti käytössä. Sormuksen kantajan kuoltua sormus yleensä tuhottiin. Näin vältyttiin siltä, että sormusta olisi käytetty väärin. Tämä perinne näkyy edelleen mm. paavin vaihtuessa - edellisen paavin sinettisormus nimittäin hävitetään vaihdon yhteydessä. 

Vähitellen 1800-luvulla (kirjoitustaidon yleistyttyä) sinettisormuksesta tuli lähinnä symbolinen ja siitä tuli aatelissuvuissa kiertävä perintökalleus. Mutta edelleenkin tietyissä yhteyksissä sinettisormusta käytetään alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan leimana.

Yksi tapa erottaa koristetarkoituksiin valmistettu sinettisormus ns. "aidosta" näkyy itse leiman kuvassa. Aidossa leimassa kuva on aina peilikuvana, mutta koristetarkoituksiin valmistetussa sormuksessa kuva on katsojaan nähden oikein päin.  

Kommentit (0)

Vastauksesi