Pitääkö pakastepinaatti kypsentää?

Pitääkö pakastepinaatti kypsentää?

Onko kypsentämättömän pakastepinaatin käyttö minkään asteinen terveysriski (esim. viherpirtelössä)?

Vastaus

On totta, että jotkut kasvikset sisältävät haitallisia aineita, jotka suurina määrinä voivat aiheuttaa jopa myrkytystilan. Asia on kuitenkin kaksipiippuinen juttu, sillä kypsentämättömissä vihanneksissa on taas erittäin paljon vitamiineja, jotka taas häviävät kypsennysprosessissa.

Nykyisen superfoodruokakulttuurin (mm. smoothiet) myötä ihmiset ovatkin alkaneet käyttämään sellaisiakin vihanneksia raakana, joita ei kannattaisi käyttää kypsentämättä.

Pinaatti suositellaan kypsentää ennen käyttöä.  Pinaatti on nitraatinkerääjäkasvi ja ihmiselimistössä nitraatit heikentävät veren hapenottokykyä. Ne ovat haitallisia varsinkin lapsille ja vanhuksille, mutta toisaalta terve ihminen sietä nitraatteja paremmin.

Nyrkkisääntönä raa’an pinaatin syömiselle voi siis ajatella, että terve ihminen voi syödä noin 150 grammaa tuoretta pinaattia, mutta sen yli menevä paino kannattaa kypsentää. Riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden kannattaa aina kypsentää raaka tuote.

Kysymyksestä ei käy ilmi, tarkoitatko kaupan pakastealtaan tuotetta. Mikäli kyse on kaupan tuotteista, niin kannattaa tutkailla käyttöohjeita. Esimerkiksi Apetit–tuotteiden pakastevihannekset ovat esikypsennetty ennen pakastamista. Suurimmassa osassa pakastepinaatin ohjeissa kehotetaankin vain sulattamaan pinaatit, jolloin niiden kypsennys ei ole tarpeellista. (kts. http://www.apetit.fi/fi/kuluttajapalvelu/usein-kysytyt-kysymykset )

Mikäli kyse on itse poimitusta pinaatista, kannattaa pinaatti huuhdella ja esikypsentää ennen pakastamista. Esikypsentämisessä riittää 2-3 minuutin kypsentäminen kiehuvassa vedessä (täältä löydät lisätietoa: http://www.martat.fi/ruoka/sailonta/pakastaminen/kasvikset-ja-sienet/  )

Pinaatin ja muiden kasvisten nitraattiarvoja voit tarkastella täältä: https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikevaarat/elintarvikkeiden-luontaiset-myrkyt/kasvisten-nitraatit/

Kommentit (0)

Vastauksesi