Pitääkö paikkansa että Usassa on voimassa ns rotukoodi jonka mukaan elokuvissa...

Pitääkö paikkansa että Usassa on voimassa ns rotukoodi jonka mukaan elokuvissa...

Pitääkö paikkansa että Usassa on voimassa ns rotukoodi jonka mukaan elokuvissa ja sarjoissa pitää olla rotukiintiöt?
Ainakin itse olen havainnut että jos on vaikka 4 rikostutkijaa yksi on latino ja yksi on musta.
amerikassa on n 12 % mustia ja huom tämä ei ole rasistinen kysymys!

Vastaus

Hei,

en löytänyt Yhdysvaltain valtion, osavaltioiden tai edes televisiotuottajien yhdistysten ohjeistuksia sille, minkä verran minkäkin värisiä ihmisiä televisio-ohjelmissa olisi suotava olla. Näyttää siltä, että kyse on tuotantoyhtiöiden omista valinnoista.

On hyvä muistaa, että eri väestöryhmien edustajat ovat jakaantuneet eri tavoin eri puolille Yhdysvaltoja. Esimerkiksi New Yorkin liki kahdeksasta ja puolesta miljoonasta asukkaasta yli kaksi miljoonaa on mustia ja yli kaksi miljoonaa latinoita. Jos jonkin New Yorkiin sijoittuvan sarjan neljästä päähenkilöstä yksi on musta ja yksi latino, niin tuo vastaa aika hyvin näiden väestöryhmien todellisia osuuksia.

Arvelisin, että kaupallinen näkökulma vaikuttaa näyttelijävalintoihin: Mitä useamman ryhmän edustajia sarjassa näyttelee, sitä useampien ihmisten toivotaan seuraavan ohjelmaa.

Television alkuvuosikymmeninä sarja- ja muita ohjelmia tehtiin varsin "valkopestyinä", mikä on myöhemmin herättänyt kritiikkiä. Nykyisillä näyttelijävalinnoilla ilmeisesti halutaan heijastaa amerikkalaisen yhteiskunnan monimuotoisuutta. Kaikkien ryhmien kohdalla tämä ei kuitenkaan ole onnistunut.

Eri ryhmien edustajien näkyvyyttä televisio-ohjelmissa on tutkittu Yhdysvalloissa vuosikymmeniä. Vuonna 2002 julkaistun tutkimuksen mukaan prime-time–aikaan läheteyissä televisio-ohjelmissa esiintyi lähinnä valkoisia ja mustia. Valkoisten esiintyjien osuus oli 74 %, kun valkoisten osuus Yhdysvaltain koko väestöstä oli tuolloin 69 %. Mustien esiintyjien osuus television prime-time–ajasta oli 16 %, kun koko väestöstä he edustivat 12:a %.

Heikoiten televisio-ohjelmissa esille pääsivät 2000-luvun alussa latinot (3 % esiintyjistä / 13 % väestöstä). Sen sijaan esimerkiksi aasialaisamerikkalaisten televisionäkyvyys oli melko hyvä (3 % / 4 %).

Lähteet:

Demographics of New York City
http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_New_York_City#African_Ameri...

The Latino Population of New York City, 2009
http://web.gc.cuny.edu/lastudies/latinodataprojectreports/The%20Latino%2...

Prime Time Television's Black and White World
http://www.c3.ucla.edu/newsstand/art/prime-time-televisions-black-and-wh...

Kommentit (0)

Vastauksesi