Pitääkö paikkansa, että Salmisaaren voimalaitoksen piippu on sekä korkein, että...

Pitääkö paikkansa, että Salmisaaren voimalaitoksen piippu on sekä korkein, että...

Pitääkö paikkansa, että Salmisaaren voimalaitoksen piippu on sekä korkein, että syvin rakennelma Helsingissä?

Vastaus

Pitää puolittain paikkansa. Salmisaaren kivihiilivoimalaitoksen piippu nimittäin on 150:llä metrillään Helsingin korkein rakennelma. Hanasaaren voimalan piippu on lähes yhtä korkea, mutta Salmisaari vie kuitenkin voiton korkeuskisassa. Piipuksi tämä ei kuitenkaan ole kovin massiivinen, sillä maailman korkein, Kazakstanilaisen voimalaitoksen piippu on lähes 420 metrinen.

Nyt Keski-Pasilaan kaavaillaan kuitenkin Suomen mittakaavassa jättiläismäisiä pilvenpiirtäjiä, joista korkein olisi jopa 158 metriä korkea, ja näin ollen rökittäisi voimalaitoksen piipun korkeusennätyksen kahdeksalla metrillä. Näillä näkymin tornitalot valmistuvat Pasilaan kymmenen - viidentoista vuoden sisällä. Tähän mennessä korkein rakennus Helsingissä on Vuosaaren Cirrus-torni, joka on 86-metrinen, ja koko Suomen korkein rakennus on Tampereen 168-metrinen Näsinneula. Rakennelmista korkeimpia ovat puolestaan eri radio- ja televisiomastot, joita on yli 300-metrisinä ympäri Suomea.

Kysyjä oli oikeilla jäljillä Helsingin syvimmän kohdan kanssa. Se kyllä sijaitsee Salmisaaressa, mutta ei piipun kohdalla, vaan läheisessä hiilivarastossa. Salmisaaren voimalaitospäällikkö kertoi puhelimessa, että varaston pohja on 120 metrin syvyydessä. Vertailun vuoksi, Helsingin metron syvin kohta on vaivaiset 28 metriä merenpinnan alapuolella, ja Päijänne-tunnelikin kulkee maanpinnasta katsottuna vain sadan metrin syvyydessä. Kun Salmisaaren varastoa louhittiin, siitä syntyi yhteensä yli 555 000 kuutiota kivilouhetta, ja tunnelia saatiin aikaiseksi noin 4 ja ½ kilometriä. Siiloihin saadaan talteen 250 000 tonnia kivihiiltä.

Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Suomen_korkeimmista_rakennuksista_...
http://www.ts.fi/online/kotimaa/89489.html
http://www.helen.fi/energia/salmisaari.html
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/77299-tassa-suomen-korkein-talo-40-kerro...
Jyrki Itkonen, Salmisaaren voimalaitospäällikkö
http://www.hel.fi/hki/hkl/fi/HKL-Metroliikenne/Rata
http://www.psv-hrv.fi/paijanne.phtml?lang=fi
http://www.uuttahelsinkia.fi/pasila/perustiedot/ratapiha-vapauttaa-raken...
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_tallest_chimneys_in_the_world

Kommentit (0)

Vastauksesi