Pisimmät kirkkoveneet

Pisimmät kirkkoveneet

Pisimmäksi kirkkoveneeksi on arvioitu 40 metriä. Kilpailukäytössä pituusraja on noin 12 metriä. Mitkä ovat nykyään pisimmät suomalaiset kirkkoveneet ja mitkä ovat pisimmät museoidut veneet?

Vastaus
31.08.202017:06
30350
10

Muuan Makasiinipojan nimimerkillä kirjoittava henkilö pohdiskelee, onko kirkkoveneet rekisteröity, sillä hänen mukaansa yli 9 m veneestä menee vero. Hän toteaa, että pisimmät kirkkoveneet ovat yli 40 m pitkiä, mihin sitten tuo tieto perustunee.

Sulkavan suursoutujen kilpailussa 2015 on Itäsavon uutisen mukaan ollut Suomen pisin mammuttikirkkovene 15,60 m.

Ehkäpä mammuttitieto johtuu siitä, että kirkkovene, jolla kilpaillaan, on eri mittainen kuin muu vene. Artikkelissa mainitaan, että sitä on jatkettu keskeltä.

Uutisointi ja tieto näistä asioista tuntuu olevan melko ristiriitaista.

Museoitujen veneitten tietoja löytänee Museoviraston kautta - mikäli on kyseessä virallinen museointi - jos ei, niitä on täysin mahdoton jäljittää muuten kuin sattumalta tai tuttavan kauppaa. Ihmiset voivat säilyttää jotain vanhaa tavaraa autotallissaan tms. ja kutsua niitä museoiduiksi, jos ne ovat vain olleet poissa käytöstä vuosikymmeniä.

Sulkavan Vene oy mainitsee kirkkovenehistoriikissaan lähteikseen teokset Mirja Kosunen: Kirkkovenematkat, Sylvi Sääski: Suomalaisista kirkkoveneistä ja -matkoista.

Alla mainitussa Sisävesiliikenteen historian ja perinteen bibliografiassa on mainittu suuri joukko kirkkoveneitä koskevia lähteitä, ehkäpä niistä löytyy oikeaa tietoa.

Kommentit (1)
Olipa totuus asiasta mikä hyvänsä, niin alaa tarkemmin tuntematta tuntuisi, että yli 1... Olipa totuus asiasta mikä hyvänsä, niin alaa tarkemmin tuntematta tuntuisi, että yli 15 m pituus olisi lähinnä erikoisuudentavoittelua ja useampi lyhyempi vene olisi aikanaan ollut kaikin tavoin käyttökelpoisempi ratkaisu - siis silloin muinoin, kun kirkkoveneiden pääasiallinen käyttötarkoitus oli kirkolle matkustaminen.
31.8.2020 17:53 Hessu Höpö 9065

Vastauksesi