Pihassamme oleviin mustikanvarpuihin tuli valkoisia pilkkuja, selvästi jokin...

Pihassamme oleviin mustikanvarpuihin tuli valkoisia pilkkuja, selvästi jokin...

Pihassamme oleviin mustikanvarpuihin tuli valkoisia pilkkuja, selvästi jokin kasvin sairaus. Vähitellen pilkulliset varvut kuivuivat ja kuolivat pois. Mikähän on tämä mustikkaa vaivaava sairaus ja miten sen saa pois ja estettyä leviämästä?

2 vastausta

Kysymys on välitetty asiantuntijataholle, mutta vastausta ei ole valitettavasti vielä saatu. Jos asiaan tulee lisätietoja, täydennän vastausta. Painetuista- ja verkkolähteistä löytyi vain vähän tietoa mustikan sairauksista, eikä yhdenkään kuvaus sopinut kertomiisi oireisiin. Voisivatkohan pilkut olla vaalean kellertäviä? Tällöin sairaus voisi olla mustikanruoste. Tässä sairaudessa laikkujen alapinnalle tulee pienen pienet punakeltaiset, nystymäiset kesäitiöpesäkkeet. Yksi selitys saattavat olla myös fosforipitoiset sateet ja ilmansaasteet, mutta ne eivät suoraan selitä valkoisia pilkkuja, varpujen kuihtumisen ja kuolemisen kyllä.

Löytyisiköhän joltain lukijaltamme tarkempaa tietoa mustikasta ja sen sairauksista?

Lähteet:
Bremer, Katri: Hedelmä- ja marjakasvien taudit
http://www.helmet.fi/record=b1176004~S9*fin
Ingmanson, Inger: Marjakirja
http://www.helmet.fi/record=b1679077~S9*fin

Kommentit (0)
27.09.201713:21
54
45

Hei!

Vanha viestiketju, mutta... Minunkin mökkipihani oli täynnä valkopilkkuisia mustikanvarpuja. Ensin pilkkuja oli varvuissa ja sitten kohta myös mustikoissa. Nyt kun puolukat kypsyivät, niin myös niihin ilmaantui samanlaisia pilkkuja. Muuten kasvit voivat hyvin. Samaa rataa ollaan menty jo monta vuotta. Pihassa kasvaa 100-vuotiaita mäntyjä.

Olisipa kiva tietää, mistä on kysymys. Harmittaa, kun hyvä marjapaikka on pilalla.

Kommentit (0)

Vastauksesi