Pessimisti vai optimisti?

Pessimisti vai optimisti?

Mistä johtuu onko pessimisti vai optimisti? Ja miten tulla optimistiksi?

Vastaus

Optimismi tarkoittaa myönteistä ja toiveikasta elämänasennetta ja kykyä nähdä asioiden hyvät puolet. Optimismi on vastakohta pessimismille. Elämänasenne on opittavissa, mutta se on osittain myös periytyvä ominaisuus. Optimismi liittyy usein parempaan stressinhallintaan, sillä ongelmia kohdatessa optimisti kokee kykenevänsä ratkaisemaan ne, kun pessimisti herkemmin uskoo ettei asialle voi mitään tai ettei kannata puuttua/sekaantua asiaan. (Huumorimielessä voi tutustua sivustoon http://www.puolanganpessimistit.fi/ - Puolangalla järjestetään vuosittain Pessimistipäivät.)

Eri ihmiset voivat tulkita saman ärsykkeen eri tavoin. Uusi haaste työpaikalla voi yhden mielestä olla kiusallinen, toisesta innostava ja kolmatta ei asia hetkauta. Niinpä myös oman suhtautumisen muuttaminen lähtee eri ihmisillä erilaisista lähtökohdista, ja sen oman tavan löytäminen on tärkeää. Onneksi nykyisin on tarjolla jos jonkinlaista elämäntaito-opasta, monenlaisia guruja jotka haluavat opastaa tielläsi optimismiin tai suoraan onneen. Asiaa voi lähestyä esimerkiksi tieteellisestä näkökulmasta vaikkapa kognitiotieteen avuin - iltapäivälehtien käsittelemien kohututkimusten tarkka noudattaminen tuskin tukee syvällistä muutosta. Joku löytää polkunsa uskonnollisesta tai hengellisestä kirjallisuudesta.

Helppoa tiedelähtöistä pureskeltavaa löytää Lauri Järvilehdon kirjasta Tee itsestäsi mestariajattelija.

Hengellisin sanankääntein käsiteltyä, yllättävänkin rationaalista pohdiskeltavaa löytää Anthony de Mellon luennoista kirjassa Havahtuminen.

Positiivisen psykologian voima on Lotta Uusitalo-Malmivaaran toimittama tuore teos.

Kommentit (0)

Vastauksesi