Peseytyminen ennen saippuan yleistymistä

Peseytyminen ennen saippuan yleistymistä

Millä tavalla Suomessa/suomensukuisten heimojen keskuudessa peseydyttiin ja pidettiin vaatetus sekä mahdolliset kodin tekstiilit puhtaana aikana jolloin saippuan valmistuksen taito ei ollut vielä tänne saakka kulkeutunut?
Kehon puhdistukseen ensimmäisenä tulee tietenkin mieleen sauna, tai sen esimuoto. Siellä varmasti saatiin hangattua suurimmat liat kehosta pois, mutta oliko suomensukuisten heimojen keskuudessa (ei siis välttämättä nykyisen Suomen valtiorajojen sisällä) luonnon antimista saatu kehitettyä jotain saippuan kaltaista puhdistusainetta jolla lika irtoaisi pois paremmin kuin pelkällä vedellä?
Hangattiinko kehoa esim. koivunlehdillä vihtomisen lisäksi?

Vastaus

Peseytyminen on osa ihmiskunnan historiaa; jo varhain ihmiset hakeutuivat, jos mahdollista, veden ääreen, jossa oli saatavissa vettä juomiseen kuin peseytymiseen. Pesemistä tehostettiin, kun saippuaa ei ollut, hiekalla ja esimerkiksi virtsalla, jonka puhdistuskykyä pidettiin erinomaisena. Suomalaisille sauna oli luonteva puhdistautumisen paikka; hikoilu ja vihtominen irroitti likaa ja usein huuhtelu kylmälläkin vedellä riitti. 

Saippua on itsesiassa hyvin vanha keksintö; vanhin saippuaresepti kirjoitettiin savitauluille jo 2800 ekr. Saippuan teollinen valmistus alkoi 1800-luvun lopulla. Suomessa saippua tunnettiin ylhäisön keskuudessa jo 1500 -luvulla, mutta kyseessä oli lähinnä ylellisyystavara. Kansanparissa saippuaa kerrotaan käytetyn vain lääkkeenä esimerkiksi ihotauteihin; saippua oli kallista ja harvinaista. Suomessa ensimmäinen saippuatehdas perustettiin Säkkijärvelle vuonna 1820. Vaikka teollista valmistusta oli, kotona valmistettiin saippuaa, johon lisättiin mm. yrttejä. Erityisesti kauneudenhoidossa, kasvovesissä ja -voiteissa, käytettiin kasveja ja yrttejä.

Varhaisia ihosaippuareseptejä en onnistunut löytämään.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi