Pesäpallon lukkari?

Pesäpallon lukkari?

Miksi pesäpallossa syöttäjää kutsutaan lukkariksi? Muutoin ulkopelaajien nimitykset ihan loogisia, sieppari, polttaja, pesävahti, koppari....

Vastaus

Nykysuomen sanakirjan mukaan lukkari tarkoitti aikoinaan kirkon palveluksessa olevaa kellonsoittajaa. Sittemmin seurakunnan toimihenkilöä, jolla eri aikoina on ollut erilaisia tehtäviä, mm. suntion, kellonsoittajan ja kanttorin.

Pesäpallon historia alkaa vuoden 1910 tienoilla. Peli syntyi Tahko Pihkalan kehitystyön tuloksena. Ennen pesäpalloa maassamme oli pelattu niin ikään Pihkalan kehittämää pitkäpalloa. Näiden pelien edeltäjä oli kuningaspallo, jota pelattiin 1800-luvun lopulta alkaen.

Nimitys "lukkari" ei ollut Pihkalan keksintöä, vaan sitä oli käytetty aikaisemmissa, ennen pesäpalloa keksityissä peleissä. Kuningaspallossa oli kuningas ja lukkari. Ruotsissa jo 1600-luvulla pelatussa kuningaspalloa muistuttavassa långboll-pelissä oli klockare eli lukkari. Termi lieneekin tullut suomalaisiin pallopeleihin Ruotsista. Monet Suomessa ja Skandinaviassa pelatut pallopelit ovat samaa alkujuurta. Myös pesäpallosta tuttu hutunkeitto on yhteistä Suomen ja Ruotsin ("tekning") lyöntipallopeleissä.

Lukkaripallossa tai lukkarisilla olossa syöttäjää nimitettiin myöskin lukkariksi, samoin enkelisuuta-pelissä. Erkki Laitisen kirjoittama pesäpallon historia selvittää varsin hyvin lajin alkuvaiheita ja kehitystä ja kertoo ohessa hieman näistä vanhemmista pallopeleistämme. Kirja ei kuitenkaan avaa lukkari-nimityksen taustaa sen enempää kuin mainiten sen olevan naapurimaamme peruja.

Kommentit (0)

Vastauksesi