PERUSKOULULAISEN KOVAT IHMETTELYT.

PERUSKOULULAISEN KOVAT IHMETTELYT.

Olen peruskoulu ikäinen tyttö, joka uskoo pelkäävänsä myrkkyjä ihan liikaa. Tarvitsen vastauata kysymykseen: Onko se normaalia? Ja perustelut, sillä muuten pelkään. En edes ole oikein halukas syömään tiskikone pesdyistä astioista, sillä pelkään pesuaine jäämiä. Ja en uskalla kysyä vanhemmiltani, että onko normaalia pelätä niin. Tiskiaine kammo ei ole ainoa monista kammoistani. Pelkään jopa liimapuikkoja, piirtohiiliä, deodoranttia, hiusväriä, puuteria, hajuvesiä, mustetta, lyijykyniä, erilaisia maaleja, shampoita, saippuaakin (joskus), käsinpesu tiskiaine, suihkutettava erilaisten pintojen puhdistusain e, kynsilakanpoisto aine ja lukuisia monia aineita. Ja uskon etteivät nämä lähde kunnollisessakaan käsienpesussa pois (saippuan kera) Ja sitten pelkään. Ja aina joku noista luettelemistani tai jostain muista aineista Joutuu/ tai sitten vain luulen, että joutuu suuhun, silmiin tai käsiin. Onko tämä mahdollista, turvallista tai normaalia, siis mikään sanomistani jutuista? Ja ovatko kammoni aiheellisia? Kiitos, kun sain kysyä, ja pyydän, että saisin vastauksen pian sähköpostiini... Tai johonkin ja kysyn samalla, että voiko täältä kysyä luottamusta vaativia kysymyksiä?

2 vastausta

On totta, että ympäristö on täynnä erilaisia mikrobeja, bakteereja ja kemikaaleja, joille altistumme päivittäin. Emmekä voi välttämättä tietää kaikkea, mille altistumme. Jos kuitenkin pelkosi on suhteettoman voimakasta ja rajoittaa normaalia elämää, kannatta ehkä miettiä, mitä todella pelkäät, miksi ja onko pelkosi realistista. Luettelemasi aineet ovat kemikaaleja, joiden turvallisuus testataan ennen niiden pääsemistä markkinoille. Periaatteessa siis pienen altistuksen ei pitäisi olla vaarallista, vaikka yksilöllistä toki on, miten keho reagoi. Et varmaan kuitenkaan pyyhi likaisilla käsillä silmiäsi tai laita käsiä suuhusi vaan pyrit pesemään lian pois. Silloin et saa elimistöösi myrkyllisiä aineita. Kehossa toimii myös oma puolustusjärjestelmä, joka pyrkii tuhoamaan elimistöön joutuneet vieraat bakteerit ja virukset.  Osa elimistöön joutuneista aineista poistuu luonnollista kautta ja vain harva aine todella varastoituu elimistöön. Vaikuttaa siltä, että "myrkkykammosi" on enemmän psyykkistä laatua kuin varsinaisesti fyysistä allergiaa.  Ei ole tietenkään pahasta, jos vältät ylimääräistä kemikaalialtistusta tai pyrit esimerkiksi huolehtimaan käsihygieniasta, ettet saisi elimistöösi taudinaiheuttajia. Mutta jos pelkäät "ihan liikaa", kuten itse sanot. sinun kannattaa miettiä pelon sisältöä. Mikä auttaisi sinua voittamaan pelkosi? Epänormaalia pelko on silloin, jos se rajoittaa liikaa normaalia elämää. Kysy.fi vastaa kaikkiin kysymyksiin luottamuksellisesti, mutta emme ole terveydenhuollon asiantuntijoita vaan kirjastoammattilaisia.

Suositeltavaa luettavaa voisivat olla HelMet-kirjastoista saatavat kirjat:

André, Christophe: Pienet pelot ja suuret fobiat. Helsinki : Like, 2004. 952-471-191-5 (sid.)
Pysyvä muutos : kognitiivinen käyttäytymisterapia käytännössä. toim. Martin M. Anthony, Deborah Roth Ledley & Richard G. Heimberg. Helsinki : Edita : [Suomen psykologiliitto], 2008. 978-951-37-4982-8 (sid.)
Toskala, Antero: Pelot ja niiden voittaminen : kohti uudenlaista rohkeutta. Espoo] : Writer's House,  1997. 952-5201-02-3 (sid.)
 

 

 

 

 

Kommentit (0)
31.01.201310:14
5491
114

Toksikologian uranuurtaja Paracelsus on sanonut: "Annos tekee myrkyn". Tämä tarkoittaa, että mikä tahansa aine on terveydelle vaarallinen, jos sitä saa liikaa ja vastaavasti (ainakin melkein) mikä tahansa aine on terveydelle harmiton, jos annos on riittävän pieni.

Luettelemistasi aineista ovat oikein käytettyinä varmuudella täysin vaarattomia ainakin liimapuikko, piirtohiili, muste, lyijykynä, saippua ja käsinpesutiskiaine.

Allergisoivia saattavat joillekin olla deodorantit, hajuvedet, puuterit tai shampoot.

Maalien, hiusvärien, kynsilakanpoistoaineen sekä kaikkien suihkutettavien kemikaalien kanssa kannattaa olla erityisen huolellinen ja varoa niiden sisäänhengittämistä tai joutumista silmiin tai suuhun.

Ihokosketus mihinkään noista aineista ei ole vaaraksi, kunhan peset likaantuneen kohdan käytön jälkeen.

Toivottavasti pelkoasi lieventää edes vähän tieto siitä, että miljoonat ihmiset altistuvat joka päivä mainitsemillesi aineille ilman merkittäviä haittavaikutuksia. Sinulla alkaa varmaan olla niistä myös jo aika paljon omia kokemuksia: jos nuo aineet eivät ole oikein käytettyinä aiheuttaneet sinulle mitään vahinkoa tähän mennessä, niin voit turvallisin mielin jatkaa niiden käyttöä samalla tavalla. 

Kommentit (0)

Vastauksesi