Periytyvätkö fobiat tai fetissit?

Periytyvätkö fobiat tai fetissit?

Tai taipumus niihin? Jos eivät periydy, mistä ne sitten tulevat? Enkä kaipaa mitään keittiöpsykologien lässytyksiä lapsena koetuista traumoista. Itse muistan lapsuuteni hyvin, enkä ole koskaan ollut missään korkeaan paikkaan liittyvässä vaaratilanteessa. Silti olen aina pelännyt niitä, jos en nyt kuollakseni, niin kuitenkin niin paljon, että jo pelkkä tv:ssä näkeminen (esim. liite) kammottaa; koen tuota katsoessa itse putoavani, vaikkei siinä edes pudota! Mutta ne vetävät myös puoleensa - tuolle telineelle en menisi aseella uhatenkaan, mutta Keski- ja Etelä-Euroopassa käyn aina vanhoissa torneissa, vaikka ne tuntisivat kuinka huteroilta. Se kauhun tunne siellä huipulla on niin kiehtovaa, että sen takia kestää ahtaat ja synkät, ihmisen pelkohieltä haisevat rappuset... Ahdaskin paikka kauhistaa, mutta sitä tunnetta en hae ikinä, hyi hemmetti! Korkeanpaikankammon periytymisessä olisi jotain järkeä, mutten ole koskaan kuullut semmoisesta. Korkean paikan fetissin periytymisessä ei olisi mitään järkeä, tai erilaisissa sukupuoliasioihin liittyvissä "taipumuksissa", esim. ulosteet. Niissäkään ei siis "lapsuuden kokemukset" riitä selitykseksi. https://www.riemurasia.net/video/Intialaiset-rakennusmiehet/97711

Vastaus

Joidenkin tutkijoiden mukaan pelot voivat periytyä, koska ne siirtyvät sukupolvelta toiselle geneettisen muistin kautta. Eläinkokeissa todettiin, että traumaattinen tapahtuma saattaa vaikuttaa siittiöiden DNA:han ja muuttaa myöhempien sukupolvien aivoja ja käyttäytymistä.

Tutkijoiden mukaan tuloksilla on merkitystä fobioiden ja ahdistuksen ymmärtämisessä. Löydökset voivat tarjota todisteita "sukupolvien välisestä epigeneettisestä periytyvyydestä". Tämä tarkoittaa ympäristön vaikuttamista yksilön perimään tavalla, jota voidaan siirtää eteenpäin jälkeläisille.

Pelko liittyy myös konkreettiseen tilanteeseen kuten lievä korkean paikan kammo korkealle noustessa. Pelko valmistaa elimistöä ennakolta mahdolliseen tulevaan vaaratilanteeseen. Korkean paikan kammo tv:n ääressä tuntuu luonnolliselta, jos katsomasi kohtaus on todella elävä ja kokemus oikeasti päätä huimaava. Voithan katsoessasi eläytyä esim. rotkon reunalla huojuvan henkilön asemaan ja pelätä hänen puolestaan aivan kuin tv:n esittämä tilanne tapahtuisi sinulle.

Fobiasta puhutaan yleensä ainoastaan, jos pelko on tilanteeseen nähden epärealistinen tai suorastaan ylivoimainen. Korkean paikan kammosi ei ole fobia, jos pystyt pelosta huolimatta nousemaan torneihin. Fobialla tarkoitetaan sairaalloista, yleensä toimintaa estävää pelkoa.

Fetisismi (ransk. fétiche, lat. facticius 'keinotekoinen') eli lääketieteen kannalta ongelmaksi määriteltynä esinekohteinen seksuaalihäiriö tarkoittaa seksuaalisen kiinnostuksen ja mielikuvien kohdistumista esineeseen, vaatekappaleeseen, materiaaliin tai johonkin ihmisen ruumiinosaan, ominaisuuteen tai piirteeseen. Kiihottavaksi koettua ja voimakasta mielihyvää aiheuttavaa objektia kutsutaan fetissiksi. Fetissin omistaminen tai sen läheisyydestä nauttiminen tuottaa fetistille voimakkaan, kokonaisvaltaisen mielihyvän ja tyydytyksen tunteen. Fetisismi sekoitetaan tässä mielessä joskus käsitteeseen pakkomielle, joka ei kuitenkaan tuo tyydytystä.

Suomen Mielenterveysseuran sivulla kerrotaan, että fobian synnylle on useita mahdollisia syitä ihmisen elämänhistoriassa, myös biologisilla tekijöillä voi olla osuutensa. Fobioiden on havaittu periytyvän suvuissa, mutta täysin varmaa tietoa siitä, missä määrin se johtuu geeneistä ja missä määrin kasvatuksesta tai kasvuympäristöstä, ei toistaiseksi ole.

 

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi