Perinnönjako vanhempaan, johon ei yhteyttä

Perinnönjako vanhempaan, johon ei yhteyttä

Isäni ja äitini olivat aikoinaan naimisissa.Heidän avioliiton aikana synnyin minä.Vanhemmat erosivat myöhemmin ja isäni sai huoltajuuteni ja olen kasvanut isäni huoltamana.Äitini myöhemmin sai uuden miesystävänsä kanssa lapsen.Tämän lapsen äitini on puolestaan kasvattanut ja huoltanut.Minulla ei ole ollut äidin kanssa minkäänlaista yhteyttä vuosikymmeniin.Mikä on järjestys perinnön suhteen äidin kuoleman jälkeen? Oletetaan ettei testamenttia ole kellekään tehty. Olenko oikeutettu perintöön, vaikka olen laiminlyönyt omasta syystäni yhteydenpiton toiseen vanhempaani? Olettaen vieläpä, että en koskaan saa tietoa hänen kuolemastaan, koska tässä esimerkkitapauksessa mainittua sisarustani en käytännössä ollenkaan tunne.

2 vastausta

Rintaperillisellä on oikeus ns. lakiosaan. Lakiosa on se osa vainajan jäämistöstä, josta hän ei voi määrätä testamentilla. Perintökaaren mukaan jokaisella rintaperillisellä sekä ottolapsella ja tämän jälkeläisillä on oikeus lakiosaan tai testamentinsaajan maksamaan sen arvoa vastaavaan rahamäärään.

Kysy.fi-vastaajilla ei ole lainopillista asiantuntemusta. Lainopillista neuvontaa saa Helsingissä ilmaiseksi esimerkiksi Töölön kirjaston asianajajapäivystyksessä (ks. linkki alla).

Kommentit (0)
26.02.201415:26
79618
91

Henkilön kuoltua perunkirjoitusta tehdessä selvitetään perilliset (väestörekisteristä, ei omaisten sanaan luottaen) ja sinuun otetaan yhteyttä, vaikka et olisikaan ollut missään tekemisissä äitisi kanssa. Siinä yhteydessä sinulta kysytään, vaaditko lakiosaasi. Jos et vaadi, pesä jaetaan testamentin (jos on) mukaan.

Kommentit (0)

Vastauksesi