Peräänajokolarin syyllinen?

Peräänajokolarin syyllinen?

Etumaisen mopoauton kuljettaja (ei ole mopoauton omistaja, omistajaperheen tytär istui vieressä) vetää yhtäkkiä käsijarrun päälle niin, että mopoauto kääntyy hieman pokittain ja pysähtyy siihen kuin seinään. Takaa tulevan mopoauton kuljettaja lyö jarrut pohjaan, mutta liukkaalla mopoauto ei pysähdy vaan törmää etumaisien mopoauton takakulmaan (tässä mopoautossa kyydissä kusikin lisäksi yksi tyttö). Tapahtumapaikkana on pienen kunnan keskustan "pääkatu" sunnuntai iltana klo 18 paikkeilla, ei muita liikenteessä kuin jalkakäytävällä kävelyllä oleva pariskunta, joka näkee tapahtuman myös. Tilannenopeus noin 30 km/h (tässä kohtaa nopeusrajoitus tuo 30 km/h).

Nyt tämän etumaisen mopoauton omistajat ja myös kuskina olleen pojan vanhemmat ovat sitä meiltä, että peräänajokolarin syypää on aina se, joka takaa ajaa päin ja kehottavat tekemään vakuutukseen ilmoituksen syyllisinä, jotta heidän kulunsa kokonaisuudessaan maksettaisiin. Tapahtumapaikalle ei pyydetty poliisia. Edellä ajanut poika heti sanoi tapahtumapaikalla, että syy oli hänen, kun veti käsijarrun päälle ja pelleili. No, tämä tietysti sitten muuttui seuraavana päivänä kun alettiin korjausmaksuista puhumaan.

Kuka tässä on syyllinen ja miten olisi hyvä toimia?

2 vastausta

Näin jjälkikäteen on meidän hyvin vaikea antaa mitään selvää neuvoa. Tilanne on hankala, se täytyy myöntää. Autokolaritilanteeseen kannattaa aina hälyttää poliisi, joka selvittää tilanteen ja mahdolliset syylliset. Teidän kannattaa yrittää neuvotella kumpaakin osapuolta tyydyttävään ratkaisuun. Toivon, että sellainen ratkaisu löytyy.

Kommentit (0)
20.03.201718:44
26048
17

Lakihan sanoo näin:

Tieliikennelaki 267/1981

2 luku, pykälä 10: 

Ajoneuvojen välinen etäisyys

Etäisyys edellä kulkevaan ajoneuvoon on sovitettava sellaiseksi, ettei päälleajon vaaraa ole, vaikka tämä ajoneuvo pysäytetään.

Pykälä 23:

Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan ajoradan näkyvällä osalla ja kaikissa ennalta arvattavissa tilanteissa.

Valelakimiehenä sanoisin, että aika heikoilla perässä ajanut on, ellei löydy todistajaa sen etummaisen kuskin puheille tahallisesta tempusta, jolloin hänet saataisiin ainakin osasyylliseksi onnettomuuteen tuon 23 pykälän "ennaltaa arvattavissa tilanteissa" nojalla. Pelleilytemput eivät ole ennalta arvattavia. Tai jos se pariskunta todistaa, ettei mitään liikenteellistä syytä äkkipysähdykselle ollut, silloin voisi myös vedota siihen, ettei ole ennalta arvattavaa, että edellä ajava pysähtyy yhtäkkiä ilman syytä. Silloinkin varmaan jäisi osasyyllisyys pykälä 10 nojalla, mutta ehkä välttyisi vastapuolen korjauskulujen maksamiselta. Eli asia rippuu oikeuden päätöksestä ja kuinka hyvät lakimiehet kummallakin on.

 

Kommentit (1)
Esimerkiksi se, että etummaisen mopoauton vauriot ovat selkeästi sivulla voi vaikuttaa a... Esimerkiksi se, että etummaisen mopoauton vauriot ovat selkeästi sivulla voi vaikuttaa asiaan. Se voi todistaa ettei kyseessä ole selvä peräänajo.
20.3.2017 20:34 Martti Syyskorpi 2003

Vastauksesi