Peppi Pitkätossu Suomessa (suomeksi)?

Peppi Pitkätossu Suomessa (suomeksi)?

Pippi Långstrump tuli Ruotsissa myyntiin marraskuun lopulla 1945, ja ensimmäiset päivälehtiarvostelut ilmestyivät marras-joulukuun vaihteen tienoilla. Milloin ilmestyi suomennos ja milloin sen ensimmäiset lehtiesittelyt? Markkinoitiinko jo alkukielistä Suomessa ennen kuin käännös oli saatavana?

Vastaus

Suomen kansallisbibliografian Fennican mukaan Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossu ilmestyi suomeksi 1946 Laila Järvisen suomentamana. Yritin jäljittää milloin Suomessa olisi julkaistu ensimmäiset arvostelut /mainokset kirjasta. Valitettavasti tuon ajan lehtiä artikkeleineen ei ole viety mihinkään tietokantaan eli ainoa mahdollisuus on lehtien selaaminen mikrofilmeiltä. Huvudstadbladetissa oli esimerkiksi joulunalla 1945 ja 1946 mainoksia, jossa esiteltiin "Roliga barnböcker", mutta niissä ei mainittu Peppiä. Helsingin Sanomissa oli myös joulukuussa 1946 ja 1947 kustantajien mainoksia, mutta WSOY:n (Peppi Pitkätossun kustantaja) mainoksissa oli pääasiassa aikuisten kirjoja ja lastenkirjamainoksissa ei mainittu Peppiä. Ensimmäisen maininnan Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossu -kirjoista löysin joulukuun 23. päivänä 1947; Helsingin Sanomissa oli artikkeli otsikolla Kirjaparaati, jossa esiteltiin vuoden kirjoja. Artikkelissa todetaan näin: "Viime vuonna WSOY lähetti markkinoille ruotsalaisen Astrid Lindgrenin ihastuttavan omalaatuisen palkintokirjan Peppi Pitkätossun, joka tänä vuonna on saanut jatkon Peppi aikoo merille." Sanomalehdissä oli tuona aikana melko vähän kirjallisuusarvosteluja ja lastenkirjojen arviointi oli vielä vähäisempää. Mainitut sanomalehdet on mikrofilmattu ja niihin voi tutustua tarkemmin Pasilan kirjastossa. 

Arvostelevan kirjaluettelon (jota julkaisi Valtion kirjastotoimisto) arvostelu ilmestyi vasta numerossa 6/1947 Ja kirjaa arvioitiin näin: "Peppi Pitkätossu voitti aikanaan Ruotsissa ilmestyessään erään kustantajan julistaman kilpailun. Eikä sitä sovi ihmetellä. Niin verrattoman hauskoja hetkiä kyin Peppi hevosineen, marakatteineen ja kaikkine ihmeellisine ominaisuuksineen pienille lukijoilleen järjestää! 7- 8 vuotiaiden lempikirja. Kaikkiin lastenosastoihin." Toisaalta jatkossa Peppi kirjoja pidettiin jopa lapsille sopimattomina.

Suomessa Peppi Pitkätossusta on ilmestynyt mm. useampia opinnäytetöitä, joihin kannattaa tutustua, jos Peppi Pitkätossu ja Astrid Lindgren kiinnostavat.

Kommentit (0)

Vastauksesi